< Terug naar overzicht

Voorzichtig optimisme over toekomst

Het coronavirus en de maatregelen die genomen worden om de verspreiding ervan af te remmen, slaan het normale sociale leven uit zijn lood. De crisis raakt iedereen, zowel persoonlijk, als op het werk, op economisch of maatschappelijk vlak. Toch zijn er lichtpuntjes.

Belgen lijken optimistischer te zijn over hun eigen gezondheid dan over die van hun landgenoten: 68 procent van de ondervraagden is immers optimistisch tot zeer optimistisch over de eigen gezondheid. Slechts 46 procent is dat over de gezondheid van zijn landgenoten. Dit optimisme neemt echter af met de leeftijd. Dat leert de ‘Optimisme Barometer’ van marktonderzoeks- en adviesbureau Profacts gebaseerd op ruim 5000 interviews gewogen volgens een representatieve Belgische verdeling, op basis van geslacht, leeftijd en provincie.

Balans werk leven

De helft van de deelnemende Belgen met een baan werkte momenteel voltijds thuis. Nog eens 17 procent deed dat gedeeltelijk. Telewerken heeft echter een invloed op de band die we hebben met collega’s: 39 procent van de telewerkers ervoer een negatieve evolutie in de relatie met hun collega's. Slechts 29 procent van de niet-telewerkers voelde een negatieve evolutie in de relatie met collega's sinds de coronacrisis.

Voorts: 52 procent van de respondenten signaleerde een impact op het evenwicht werk-leven, hetzij in positieve (25 procent), hetzij in negatieve (27 procent) zin. De invloed is sterker bij vrouwen dan bij mannen. Werknemers die (geheel of gedeeltelijk) thuiswerken ondervinden een grotere positieve impact (43 procent) dan werknemers die dat niet (kunnen) doen (25 procent).

Ook de band met de familieleden en vrienden is voor de helft van de respondenten (53 procent) onveranderd gebleven. Als we wel een gevolg merken, is dat vaker positief (32 procent) dan negatief (8 procent). Ten aanzien van de vrienden wijst de evolutie vaker in een negatieve (37 procent) dan in een positieve richting (12 procent).

Economie

Over de economie is 65 procent van de deelnemers pessimistisch. Zelfstandigen en bedrijfsleiders zijn meer optimistisch: 22 procent van hen is optimistisch tot zeer optimistisch. Bij werknemers is dat 14 procent en bij de ambtenaren slechts 8 procent. En 43 procent van de deelnemers verwacht dat de economie zich tegen het einde van dit jaar zal herstellen. Voor zelfstandigen en bedrijfsleiders loopt dit op tot 46 procent.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen