< Terug naar overzicht

Voorzichtig met referenties uit schrik voor eigen reputatie

Professionals zijn voorzichtig met het geven van positieve referenties uit schrik voor hun eigen reputatie mocht achteraf blijken dat de aanbevelingen niet kloppen. De meeste willen ook liever geen negatieve referenties geven.

Een kwart van de managers geeft enkel positieve referenties, ook al is 86 procent bezorgd dat dit hun reputatie kan schaden als achteraf blijkt dat de aanbeveling niet klopt. De helft van de 2000 ondervraagde professionals wil alleen een referentie geven als ze enkel positieve zaken kunnen vertellen. Voorts blijkt uit de rondvraag van HR-consultant Korn Ferry dat 54 procent vindt dat het geven van een negatieve referentie minder ongebruikelijk is dan vijf jaar geleden.

Het merendeel gaat er immers van uit dat een negatieve referentie geen afbreuk doet aan de jobkansen van de sollicitant. Meer dan negen op tien ondervraagden zeggen een kandidaat alsnog aan te werven als blijkt dat hij de geknipte persoon is voor de job, ondanks een negatieve referentie. Toch denkt bijna een vijfde dat ze zelf jobkansen misliepen door een negatieve referentie.

Tot slot zegt bijna een derde dat ze slechts af en toe referenties vragen en controleren. En bijna de helft beweert eerlijker en openhartiger te zijn bij het geven van een referentie als ze degene die er naar vraagt kennen.

Bron: www.hrmagazine.co.uk

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen