< Terug naar overzicht

Voortaan vier maanden ouderschapsverlof

Vrijdag bespreekt de ministerraad de uitbreiding van het ouderschapsverlof van drie naar vier maanden. Minister van Werk Monica De Coninck zal aan de ministerraad voorleggen om ook voor die vierde maand in een uitkering te voorzien voor kinderen geboren na 8 maart van dit jaar. De ondernemersorganisatie Unizo vraagt in ruil een inperking van het tijdskrediet.

De optrekking van het ouderschapsverlof van drie naar vier maanden is een gevolg van een Europese richtlijn die de regering in een wet moet omzetten.

Ouderschapsverlof kan door beide ouders worden opgenomen tot het kind 12 jaar is. Ouderschapsverlof kan zowel voltijds, halftijds als in een systeem van één vijfde worden opgenomen.

Volgens het voorstel zou voor alle kinderen, geboren na 8 maart 2012, vier maanden voltijds ouderschapsverlof mogelijk zijn met een maandelijkse premie van 693 euro, betaald door de RVA. Voor alle kinderen geboren voor 8 maart van dit jaar en dat tot de leeftijd van 12 jaar zou vier maanden ouderschapsverlof mogelijk zijn, maar zonder vergoeding voor de vierde maand.

Tijdskrediet


“Als de minister van werk de uitbreiding van drie naar vier maanden betaald ouderschapsverlof zonder meer goedkeurt, slaat ze de adviezen van de Nationale Arbeidsraad en die van Europa in de wind”, reageert Unizo. De sociale partners in de NAR bevelen unaniem aan om de uitbreiding van het ouderschapsverlof alleen goed te keuren wanneer het tijdskrediet wordt ingeperkt met eenzelfde periode.

“Een extra maand ouderschapsverlof zonder inperking van tijdskrediet is niet meer te verdedigen. Het zorgt voor extra loonlasten en hindert het doeltreffend organiseren van het werk”, besluit Unizo.

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen