< Terug naar overzicht

Voortaan ook fiscale vergoeding voor de snelle elektrische fiets

De ‘speed pedelecs’ (snelle elektrische fietsen) worden fiscaal gelijkgesteld met de gewone fiets. Dat besliste minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA).

Werknemers kunnen in heel wat sectoren een fietsvergoeding krijgen als ze met de fiets naar het werk rijden. Sommige werkgevers gaven een fietsvergoeding voor ‘speed pedelecs’, anderen deden dat niet. Maar daar komt nu verandering in.

Met de voorgestelde wetswijziging wordt de fietsvergoeding van 0,23 euro/km voor het woon-werkverkeer uitgebreid naar de gebruikers van ‘speed pedelecs’. De regeling treedt vanaf dit jaar in werking.

Snel: tot 45 km per uur

Eén op de drie fietsen die vandaag verkocht worden, is uitgerust met een elektrische hulpmotor. Momenteel zijn er naast de klassieke elektrische fietsen, die een snelheid tot 25 km per uur kunnen halen, ook types van tweewielers te koop die snelheden kunnen halen tot 45 kilometer per uur, de ‘speed pedelecs’.

Als gevolg van een wijziging in de wegcode eind 2016 vallen deze fietsen echter onder de categorie van de bromfietsen. Zo moet men deze fietsen inschrijven en worden ze uitgerust met een aangepaste nummerplaat. Daardoor zouden gebruikers geen recht hebben op de belastingvoordelen die gelden voor fietsers. Met de voorgestelde wetswijziging wordt de fietsvergoeding van 0,23 euro/km voor het woon-werkverkeer uitgebreid naar de gebruikers van alle types elektrische fietsen.

Ook interessant voor werkgevers

Naast de belastingvrijstelling voor de fietsvergoeding bij het woon-werkverkeer, zullen werkgevers die een ‘speed pedelec’ ter beschikking stellen als bedrijfsfiets, ook kunnen genieten van 120 procent aftrekbaarheid in de vennootschapsbelasting. Een werknemer die een ‘speed pedelec’ ter beschikking krijgt van zijn werkgever, zal niet belast worden op een 'voordeel van alle aard'.

Bron: De Standaard (standaard.be)

 

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen