< Terug naar overzicht

Voorlopig geen sancties tegen langdurig zieken

De federale regering voert voorlopig geen financiƫle sancties in tegen langdurig zieken die aangepast werk weigeren of tegen werkgevers die daar niet aan meewerken.

De strengere opvolging van langdurig zieken maakte deel uit van het akkoord rond de begrotingscontrole. Na de nachtelijke deal viel te horen dat via een systeem van vragenlijsten en gesprekken geoordeeld zou worden over een mogelijke re-integratie. Wie weigert mee te werken, riskeert een deel van zijn uitkering te verliezen, klonk het.

Akkoord sociale partners krijgt voorgang

Voorlopig verandert er echter niets. Het kernkabinet besliste na een discussie over de notificaties van het begrotingsakkoord om voorlopig geen sancties in te voeren. Eerst wordt een kans gegeven aan het akkoord dat de sociale partners hebben gesloten en geen sancties inhoudt.

In juli volgt een evaluatie in overleg met de sociale partners. Als dan blijkt dat de huidige regeling niet volstaat om het budgettaire doel te halen, volgt alsnog een systeem met sancties. Dit jaar zouden de hervormingsplannen voor langdurig zieken 122 miljoen euro moeten opbrengen.

Bron: De Tijd (tijd.be) en Deredactie.be


Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen