< Terug naar overzicht

Vooral vrouwen houden Belgen gezond tijdens coronacrisis

Van alle vrouwen op de arbeidsmarkt, werkt een kwart in de zorgsector. Meer dan 700.000 werkenden zijn actief in de zorg. Dat is 15 procent van de actieve bevolking. Een gedetailleerde analyse van het profiel van zij die actief zijn in de zorg toont dat het een uitgesproken vrouwelijke sector is. Personeel is er hoger dan gemiddeld opgeleid en de zorg telt meer oudere werknemers dan gemiddeld.

Niet minder dan 15 procent (of meer dan 700.000) personen werkt in de sector van de zorg. Dit blijkt uit cijfers van Statbel, het Belgische statistiekbureau, op basis van de Enquête naar de Arbeidskrachten van 2019. Naast 140.000 verpleegkundigen, 100.000 verzorgenden en 35.000 artsen telt de zorgsector ook heel wat sociaal werkers, administratief personeel, schoonmaak- en onderhoudspersoneel en andere beroepscategorieën.

Van alle 65- tot 69-jarigen die nog actief zijn, werkt 17 procent in de zorgsector. Het merendeel van hen is arts. Algemeen is er geen groot verschil tussen 25- tot 49-jarigen en 50-plussers, al steekt de oudere groep er met 15 procent wel duidelijk bovenuit.

Van alle vrouwen op de arbeidsmarkt, werkt 25 procent in de zorgsector. Dat maakt het een uitgesproken vrouwelijke sector. Van de mannen werkt 6 procent in de zorg. Degenen die werken in de zorg, zijn gemiddeld hoger opgeleid: 54 procent heeft een diploma hoger onderwijs, terwijl dit bij de actieven in andere sectoren 45 procent is.

Er zijn slechts beperkte regionale verschillen. Van de mensen die in het Vlaams Gewest wonen, werkt 16 procent in de zorg, in het Waals Gewest is dat 14 procent. Het percentage van de degenen die in Brussel wonen, ligt iets lager (10 procent).

In de zorg wordt zeer veel deeltijds gewerkt: 47 procent doet dat, terwijl het percentage in de andere sectoren slechts 22 procent is.

De werkenden in de zorgsector hebben ook vaker atypische werktijden:

  • 37 procent werkt op zondag (tegenover 20 procent in de andere sectoren)
  • 44 procent werkt op zaterdag (tegenover 36 procent in de andere sectoren)
  • 39 procent werkt ’s avonds (tegenover 34 procent in de andere sectoren)
  • 18 procent werkt ’s nachts (tegenover 11 procent in de andere sectoren).

Ten slotte heeft 23 procent van de werkenden in de zorgsector tussen 25 en 49 jaar een kind jonger dan 15 jaar, 25 procent twee kinderen en 8 procent drie of meer kinderen. En 44 procent heeft geen kinderen jonger dan 15 jaar tegenover 48 procent in de andere sectoren.

Bron: Statbel

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen