< Terug naar overzicht

Vooral kmo’s maken gebruik van Individuele Beroepsopleiding (IBO)

Het systeem van opleiding van werkzoekenden op de werkvloer slaat sterk aan bij de kleine en middelgrote bedrijven. Bijna drie op de vier IBO’s werden opgestart bij een onderneming met minder dan 50 werknemers. Toch daalde de voorbije zes maanden het aantal opgestartte IBO’s met vijf procent.

Via de Individuele Beroepsopleiding (IBO) kan een onderneming werkzoekenden opleiden op de eigen bedrijfsvloer. In 2011 vonden 12.251 werkzoekenden zo hun weg naar een nieuwe job. Bijna 80 procent werd ook effectief tewerkgesteld na de opleiding.

Uit de cijfers van 2011 blijkt dat vooral kmo’s gebruikmaken van IBO als opleidingsinstrument. Bijna drie op de vier van de IBO’s (8704) werden opgestart bij een onderneming met minder dan 50 werknemers.

Vooral de allerkleinste (minder dan vijf werknemers) zijn overtuigd van de kracht van een goede opleiding aan de start van de tewerkstelling. Met iets minder dan 40 procent van alle IBO’s zijn zij de grootste doelgroep van deze maatregel. In de bouwsector zijn de kleinste ondernemingen zelfs goed voor meer dan de helft van alle IBO’s (51 procent).

Anderzijds blijkt dat in kmo’s gemiddeld meer opleidingstrajecten vroegtijdig stopgezet worden. Bovendien blijkt dat de meeste IBO-cursisten aangebracht worden door de ondernemers zelf en niet door de VDAB.

Dat is vooral te wijten aan gebrek aan ervaring met opleidingstrajecten en de beperkte mankracht om IBO-cursist intensief te begeleiden op de werkvloer. Werkgeversorganisatie Unizo vraagt dan ook dat de VDAB meer inzet op begeleiding van ondernemers tijdens het IBO-traject en niet enkel bij de opstart.

In de periode januari tot juni 2012 zijn bijna 5 procent minder IBO’s gestart. Dit terwijl de jaardoelstelling voor 2012 10 procent (13.500) hoger ligt dan het gerealiseerde aantal van 2011.

Bron: Unizo

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen