< Terug naar overzicht

Vooral in non-profit nieuwe banen

Het ondernemersvertrouwen is toegenomen tegenover zes maanden geleden. Iets meer dan de helft van de sectoren verwacht een verbetering van de economische activiteit de volgende zes maanden, maar dit vertaalt zich vooralsnog niet in extra aanwervingen.

Dat blijkt uit de halfjaarlijkse conjunctuurenquête van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO). 53 procent van de bedrijfssectoren verwacht een verbetering van de economische activiteit de komende zes maanden. Dat is het hoogste aantal in zeven jaar, met uitzondering van een eenmalige piek eind 2010.

Vooral bij de dienstensectoren en in de bouwsector heerst er meer optimisme. Maar het is nog te vroeg om van een duurzaam herstel te spreken.

Voor de arbeidsmarkt zijn de resultaten minder rooskleurig. Amper 10 procent van de sectoren (grafische industrie en ICT) verwacht personeel aan te werven, de overige 90 procent rekent op een status-quo (handel, uitzendsector) of een verdere terugval (bouw, industrie) van de werkgelegenheid.

De voorbije jaren kwamen er in België nog wel banen bij, maar dan vooral in de non-profitsector en veel minder in de marktsectoren. De werkgeversorganisatie berekende dat er in de periode 2007-2012 slechts 6900 banen bijkwamen in de marktsector, tegenover 163.500 in de niet-marktsector.

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen