< Terug naar overzicht

Volvo Trucks Belgium: “Serious games bewijzen hun nut op de werkvloer.”

Het ene oor in, het andere oor uit. Zo gaat het vaak bij klassikale trainingen. Om medewerkers meer bij de les te houden, gingen Nico Van den Broeke en de andere trainers van vrachtwagenbouwer Volvo Trucks in Gent op zoek naar alternatieve opleidingsvormen. En die experimenten mondden uit in enkele gesmaakte serious games.

Een blauwe bak vol legoblokken is wat de nieuwkomers bij Volvo Trucks in Gent in handen krijgen wanneer ze aan hun vijfdaagse introductieopleiding beginnen. De opdracht: bouw in vijf minuten zo veel mogelijk vrachtwagens. “Een quasi onmogelijke oefening”, lacht Nico Van den Broeke, hoofd van het Training & Competence Center. “Omdat alle bouwsets door elkaar zitten, komen doorgaans weinig deelnemers aan bouwen toe. Maar het is net dat wat we voor ogen hebben. Onze trainers grijpen die ervaring aan om de 5S-methode uit te leggen. Dat is een techniek die de werknemers in de fabriek en de kantoren van Volvo Trucks gebruiken om de werkposten te organiseren en op orde te houden. Wanneer de deelnemers die methode op de doos met legoblokken toepassen, lukt het hen wel om vrachtwagens te bouwen.”

Of toch bij een deel van hen, want sommigen hebben heel wat meer blokken in hun doos dan anderen. “De tweede conclusie van de deelnemers is dan ook dat de werkverdeling bij de opdracht beter kan”, zegt Van den Broeke. Daarop leggen de lesgevers de oefening met de vrachtwagens opnieuw stil en maken ze de deelnemers vertrouwd met Yamazumi, een techniek om de verschillende stappen van het productieproces en de werkbelasting van de betrokken teams te visualiseren. Wanneer de collega’s daarmee aan de slag gaan, geraken ze weer een stapje dichter bij hun doel. Van den Broeke: “Zo gaat de oefening een hele dag door en geven we de nieuwkomers stapsgewijs inzicht in het productieproces en de gebruikte methodieken van Volvo Trucks.”

Het spel dat Nico Van den Broeke en zijn team twee jaar geleden uitdokterden, is een schot in de roos. Lees het volledige verhaal in HR Square Digitaal.


Als lid van HR Square ontvangt u niet alleen het tijdschrift en de digitale editie, maar hebt u ook toegang tot de app en de website met het archief en geniet u van stevige prijsreducties op de HR Square Seminaries, de HR Square Masterclass, de HR Square Conference en andere evenementen.

Hoe wordt u lid? Ga naar www.hrsquare.be of contacteer Pascale Lenaers, pascale.lenaers@hrsquare.be, 0471 85 70 42.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen