< Terug naar overzicht

Voltijds werkende vrouw verdient 16% minder dan mannelijke collega

Een man verdient gemiddeld 10.790 euro per jaar meer dan een vrouw. Bovendien leeft 39% van de ondernemingen de wet ter bestrijding van de loonkloof niet na.

Dat stelt de christelijke vakbond ACV vast na een analyse van 4187 sociale balansen en jaarrekeningen. Ondernemingen moesten voor de eerste keer hun jaarrekening neerleggen met een sociale balans, waarbij loonkosten worden opgesplitst naar geslacht.

“Daarbij valt op dat 8% van de ondernemingen geen man-vrouwopsplitsing van de loonkosten maakt. 31% heeft de cijfers onrealistisch geoptimaliseerd. 39% van de ondernemingen leeft dus de wet niet na”, zegt Jolien Pollet van ACV, dienst onderneming.

Over de grote groep van ondernemingen met minder dan 50 werknemers is geen informatie beschikbaar. “We weten uit onderzoek dat de loonkloof groter is in kleine ondernemingen en ondernemin­gen zonder vakbondswerking”, zegt Pollet.

Niet noodzakelijk discriminatie
Een voltijds werkende man heeft gemiddeld een jaarloon van 66.872 euro. Een voltijds werkende vrouw verdient 16% of 6082 euro minder. De gemiddelde loonkloof bedraagt dus 10.790 euro per jaar. Naargelang van de sector en de onderneming is de kloof nog groter. Zo is er een onderneming waar het loonverschil op jaarbasis tussen de gemiddelde vrouw en de gemiddelde man ruim 70.000 euro bedraagt.

Al wijzen loonverschillen niet noodzakelijk op discriminatie. Zo kunnen mannen een hoger loon hebben wegens premies voor ploegen- en nachtwerk. “Om de oorzaken van de loonkloof te kunnen achterhalen per onderneming, zijn daarom meer gegevens nodig dan in de sociale balans. We hebben cijfers nodig per functiegroep, per afdeling, een zicht op het aantal mannen en vrouwen per afdeling of functiegroep,... Precies daarom zijn de ontbrekende uitvoeringsbesluiten van de loonkloofwet, zoals een grondige bezoldigingsanalyse, zo belangrijk”, zegt Pollet.

Bron: ACV

 

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen