< Terug naar overzicht

Volgend jaar 200.000 werklozen meer

Tussen het einde van dit jaar en begin 2011 zullen 140.000 banen sneuvelen. Voeg daar de toename van de actieve bevolking met ruim 60.000 bij, en u weet hoeveel werklozen meer er volgend jaar opduiken in de statistieken.

Er zijn tekenen dat de economie haar bodem aan het bereiken is. Maar het kan volgens de Nationale Bank van België nog tot midden volgend jaar duren voor ze opnieuw groeit. Intussen draaien de fabrieken nog maar op 70 procent van hun capaciteit. “Dat is in decennia niet meer gebeurd”, zegt gouverneur Guy Quaden van de Nationale Bank.

Economie krimpt


De Belgische economie zal dit jaar volgens de Nationale Bank met 3,5 procent krimpen. Die voorspelling ligt in lijn met die van het Planbureau en met die van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO). Volgend jaar verwacht de Nationale Bank nog een lichte krimp, met 0,2 procent.

Verminderde arbeidsduur


Toch heeft dat voorlopig niet tot een dramatische toename van de werkloosheid geleid, maar dat is nagenoeg uitsluitend omdat arbeiders en bedienden nu gemiddeld een pak minder uren presteren dan een jaar geleden. Gemiddeld wordt nu nog 352 uur per kwartaal gewerkt, tegen 368 een dik jaar geleden. Dat is een daling met ruim 4 procent.

Meer ontslagen, werkloosheid piekt


Nu blijkt dat het economisch herstel niet krachtig, maar juist heel geleidelijk zal verlopen, verwacht de Nationale Bank veel meer ontslagen. Gemiddeld zullen dit jaar 36.000 banen verdwijnen en volgend jaar nog eens 80.000.
Maar in de eindafrekening zullen tussen het einde van dit jaar en begin 2011 alles samen 140.000 banen sneuvelen. Tel daar de stijging van de actieve bevolking met ruim 60.000 bij op en je komt aan 200.000 werklozen.
De gemiddelde werkloosheidsgraad loopt parallel daarmee op van 7,7 tot 9,2 procent van de bevolking op beroepsactieve leeftijd. Eind 2010 zal de werkloosheid zelfs pieken op 9,7 procent.
Voor de jaren nadien geeft de Nationale Bank geen prognoses, maar het Planbureau ziet ze nog oplopen tot ruim boven 10 procent in 2011.

Bron: De Standaard

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen