< Terug naar overzicht

Voka wijst op “dwingende noodzaak tot loonmatiging”

Voka-topman Peter Leyman roept de sociale partners, die aan tafel gaan om te onderhandelen over een interprofessioneel akkoord, uitdrukkelijk op om rekening te houden met de alweer toegenomen loonhandicap.

Uit het rapport van de Centrale Raad van het Bedrijfsleven (CRB) dat eind vorige week uitlekte, blijkt dat de lonen in België weer sneller zijn gestegen dan in onze buurlanden. “Het gaat misschien maar om een verschil van 0,5 procent,” zegt Peter Leyman, gedelegeerd bestuurder van Voka (Vlaams netwerk van ondernemingen), “maar het is de zoveelste stijging op rij. Zo groeit jaar na jaar de historische loonhandicap ten opzichte van onze buurlanden en verzwakt onze concurrentiepositie. Om te vermijden dat de kloof onoverbrugbaar wordt, is loonmatiging absoluut nodig.”

Het is geen rooskleurig beeld van België dat de laatste twee maanden naar voren komt uit de verschillende internationale lijstjes. Of het nu gaat om de ranglijst van het World Economic Forum, de metingen van de Wereldbank of het rapport van de CRB, telkens opnieuw verliezen we terrein ten opzichte van onze buurlanden. “En dat zijn net onze directe concurrenten”, zegt Leyman. “Die gestage achteruitgang bedreigt onze welvaart rechtstreeks.”

De CRB becijferde dat de Belgische lonen weer sneller stegen dan in onze buurlanden. “En dat is geen vaststelling van de laatste twee jaren. In het rapport stelt de CRB dat onze lonen sinds 1997 al 5 procent meer zijn toegenomen dan bij onze concurrenten”, aldus Leyman. “Zelfs als we de komende twee jaar de Belgische lonen bevriezen, dan nog zal het loon in België hoger blijven. We snijden dus niet in ons eigen vlees met die maatregel. Wel geeft het ons de ademruimte die nodig is om de terugval ten opzichte van de buurlanden te stoppen en onze concurrentiekracht te verhogen.”

Leyman eindigt met een oproep aan de deelnemers aan het sociaal overleg. “De partners rond de onderhandelingstafel kunnen niet langer om deze feiten heen. De voortdurende stijging van de lonen, de groeiende loonhandicap ten opzichte van onze rechtstreekse concurrenten en onze steeds verder verzwakkende concurrentiepositie maken van de loonmatiging een dwingende noodzaak.”

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen