< Terug naar overzicht

Voka: “Sociaal akkoord met de hakken over de sloot”

Peter Leyman, gedelegeerd bestuurder van Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen, noemt het nieuwe ontwerp van sociaal akkoord “op zich positief, maar geen reden tot euforie.”

“De voorziene loonvorming en loonindexatie dragen niet bij tot een betere concurrentiepositie van onze ondernemingen”, stelt Voka-topman Peter Leyman in een reactie op het resultaat van het interprofessioneel overleg. “En de verlenging van het brugpensioen druist in tegen de activeringspolitiek van Vlaanderen. Daarnaast is het belangrijk dat er een principiële doorbraak is voor een nieuw werknemersstatuut, althans voor wat betreft de principes en het stappenplan. Voka zal nauwgezet toezien op de verdere onderhandelingen en uitwerking. Het ontwerpakkoord bevat dus zowel positieve als negatieve elementen. Maar door het principieel akkoord over het werknemersstatuut kunnen we het hele sociale akkoord net delibereren.”

“Het lijkt erop dat het schip langzaam loskomt van de kade, maar we zijn bijlange nog niet de haven uit”, vat Leyman het gevoel van Voka samen. Concreet ziet het Vlaams netwerk van ondernemingen de volgende aandachtspunten:

■ Loonvorming en indexatie: bestendigen de loonhandicap

Voka heeft zich al voor de start van de onderhandelingen uitgesproken voor een bevriezing van de lonen. In het ontwerp is er echter sprake van een (kleine) stijging bovenop de index. “Men doet met andere woorden niets om de loonhandicap die we hebben ten opzichte van onze buurlanden te verkleinen”, zegt Leyman. “Integendeel, indien de inflatie aantrekt en de prijzen van grondstoffen en energie blijven stijgen, zal de automatische indexering die loonhandicap nog vergroten.” Het akkoord kondigt wel een studie aan over de index. Voka zal erover waken dat de resultaten van die studie effectief bijdragen tot een betere concurrentiepositie voor de ondernemingen.

■ Werknemersstatuut: geen kostenverhoging en weinig arbeidsmarktactiverend

Voor het nieuwe werknemersstatuut kwam de Groep van 10 een aantal principes overeen die nu moeten worden omgezet in een stappenplan (zie ander bericht over het ontwerp van sociaal akkoord). “Dit mag niet leiden tot een kostenverhoging voor onze ondernemers, daar zullen we scherp op toezien”, aldus Leyman. Voka vindt het trouwens een gemiste kans dat men heeft nagelaten om maatregelen te koppelen aan de ontslagvergoedingen, die mensen stimuleren om een nieuwe job te zoeken. Nochtans heeft onze arbeidsmarkt dringend nood aan dergelijke activerende maatregelen, pleit Voka.

■ Verlenging brugpensioen: in strijd met Vlaams activeringsbeleid

Voka betreurt de verlenging van het brugpensioen. “Pas vorige vrijdag bereikten de Vlaamse sociale partners een akkoord over de activering van oudere werklozen. Deze verlenging staat daar haaks op”, besluit Leyman.

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen