< Terug naar overzicht

Vloeken kan deugd doen en… beleefd zijn

Grof taalgebruik is vaak te horen op de werkvloer. Britse werknemers horen gemiddeld elf vloekwoorden per dag. Al zou af en toe eens vloeken niet nefast zijn voor het moreel.

 

Meer dan een op tien werknemers hoort tot 25 maal per dag collega’s scheldwoorden gebruiken en daarbij wordt het F-woord het meeste gebruikt. Twaalf procent bekent dat ze zich nooit inhouden als het aankomt op grof taalgebruik. Dat blijkt uit een enquête bij 1800 Britse werknemers.

Een kwart houdt zich af en toe in, vooral uit angst om een collega te bruskeren of te beledigen. Slechts 19 procent zegt dat ze proberen om nooit te vloeken in het bijzijn van collega’s.

De respondenten beweren dat vooral supervisors en lijnmanagers het grofst gebekt zijn, gevolgd door receptionisten en administratieve medewerkers.

Uit de enquête blijkt dat het F-woord het meeste gebruikt wordt, gevolgd door ‘shit’, ‘bloody’ en ‘bollocks’. Andere populaire scheldwoorden zijn ‘piss off’, ‘bastard’, ‘arsehole’ en ‘dick’.

Toch is het gebruik van scheldwoorden niet per se negatief. Meer zelfs, het is een manier voor individuele werknemers en teams om stoom af te laten en zo stress te reduceren. Ook zou het leiden tot betere communicatie en hechtere sociale banden. Al is er wel een verschil tussen een collega uitschelden - wat een vorm van pesten kan zijn – en staan vloeken tegen objecten.

Ander onderzoek suggereert dat vloeken een vorm van beleefdheid kan zijn binnen een team. Zo bleek uit een observatie van arbeiders in een Nieuw-Zeelandse zeepfabriek dat teamleden onderling voortdurend vloeken, maar dat niet deden tegenover niet-teamleden. Vloeken zou dan een soort van codetaal zijn om aan te tonen dat de andere bij de groep hoort.

Bron: People Management

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen