< Terug naar overzicht

Vlaanderen nog lang geen topregio

Het streven uit ‘Vlaanderen in Actie’ en het ‘Toekomstpact 2020’ om tegen 2020 van Vlaanderen een Europese topregio te maken met een competitieve kenniseconomie, ligt niet meteen binnen handbereik.

Dat blijkt uit het Vlaamse Regionale Indicatorenboek (Vrind) dat zakenkrant De Tijd kon inkijken. De economisch getinte indicatoren in verband met innovatie, werkgelegenheid, concurrentie en opleiding bewijzen hoe lang de weg nog is om de doelstellingen voor 2020 te halen.

Werk


Meer mensen aan het werk krijgen en houden - de hoofdzorg van elke nieuwe regering - gaat bijzonder moeizaam. Bijna alle Europese normen lijken voor Vlaanderen onhaalbaar tegen 2010. Het ergst gesteld is het met de activering van langdurig werklozen en het opkrikken van de werkzaamheidsgraad van ouderen. Het enige lichtpuntje is de deelname van vrouwen aan de arbeidsmarkt. Daar wordt de Europese norm wel gerealiseerd.

Innovatie


Een van de concrete doelstellingen uit 'Vlaanderen in Actie' is het besteden van 3 procent van het bbp aan onderzoek en ontwikkeling. Eigenlijk moet dat streven al in 2010 gehaald worden. Volgens de recentste cijfers haalt Vlaanderen momenteel iets meer dan 2 procent. Zowel de bedrijven als de Vlaamse overheid zullen een flink tandje bij moeten zetten om de drieprocentnorm te halen.

Concurrentie


Om de concurrentiekracht van een regio of land te meten, is de evolutie van marktaandelen een goede graadmeter. Zowel in de BRIC-landen (Brazilië, Rusland, India en China) als in de Aziatische groeilanden (Zuid-Korea, Taiwan, Singapore en Hongkong) verloor Vlaanderen marktaandeel. Opvallend is dat Nederland er wel in slaagt stand te houden.

Onderwijs


Met de scholingsgraad gaat het gelukkig wel de goede kant op: 30 procent van de bevolking heeft een diploma hoger onderwijs. Vlaanderen scoort daarmee beter dan het EU-gemiddelde. Wel is het principe 'levenslang leren' nog onvoldoende ingeburgerd.
Verontrustend is de vaststelling dat in de cijfers uit Vrind 2009 de economische crisis nog niet is verdisconteerd.

Bron: De Tijd

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen