< Terug naar overzicht

Vlaanderen (en vooral Antwerpen) verliest meeste jobs bij huidige herstructureringen

De diverse herstructureringen en sluitingen die de Belgische bedrijven momenteel teisteren, blijken vooral in Vlaanderen jobs te kosten. Driekwart van de weggesnoeide jobs bevinden zich in Vlaanderen. Eén op de drie bevindt zich in Antwerpen.

Tot die conclusie komt de zakenkrant L’Echo na bestudering van de statistieken van de federale overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg in de periode juni 2009 tot en met februari 2010. De gegevens over collectieve ontslagen steeds moeten naar de federale overheid gestuurd worden (Wet van 23 december 2005 betreffende het Generatiepact en het Koninklijk Besluit van 9 maart 2006 betreffende het activerend beleid bij herstructureringen). In de praktijk moet een werkgever die een collectief ontslag aankondigt in België, die aankondiging onder andere overmaken aan de voorzitter van het directiecomité van de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg. Na de informatie- en consultatieprocedure deelt de werkgever zijn voornemen tot collectief ontslag (‘betekening’ genoemd) ook mee aan de voorzitter van het directiecomité.

Wat blijkt? Tussen juni 2009 en februari 2010 hebben 125 Belgische bedrijven herstructureringsplannen aangekondigd. Volgens die plannen verdwijnen in totaal 13.324 jobs in België.

Opvallend: in Vlaanderen en vooral in de provincie Antwerpen (met de klemtoon in en rond stad Antwerpen zelf) vallen de grootste klappen bij deze herstructureringen. Welgeteld 10.198 jobs verdwijnen daarbij in Vlaanderen, waarvan 4573 in Antwerpen. In Wallonië gaan ‘slechts’ 2178 jobs voor de bijl.

Bij 68 van de 125 bedrijven werd de herstructurering al afgerond. Die bedrijven wilden in totaal 5502 jobs schrappen. Na onderhandelingen werd dat cijfer met tien procent gemilderd tot 5035 jobs.

De meeste jobs sneuvelen in de metaalsector (-4699 jobs), chemie (-1818) en distributie (-1726).

Bron: FOD Werkgelegenheid, L’Echo, Express.be

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen