< Terug naar overzicht

Vlaamse werkzoekendencijfers dalen voor vijfde maand op rij

Vlaanderen telde eind december 228.987 niet-werkende werkzoekenden (NWWZ). Dat zijn er 710 (of 0,3 procent) minder dan vorig jaar. Met vijf maandelijkse dalingen op rij kon Vlaanderen 2015 positief afsluiten.

De werkloosheid daalt in bijna alle leeftijdscategorieën: min-25-jarigen (-0,3 procent), 25- tot 50-jarigen (-3,0 procent), 50- tot 55-jarigen (-3,8 procent) en 55- tot 60-jarigen (-4,6 procent). Alleen bij de 60-plussers stijgt de werkloosheid sterk (5560 mensen of +155,4 procent), helemaal te verklaren door de langere beschikbaarheid voor de arbeidsmarkt. Door die sterke stijging bij de laatste groep noteren de 50-plussers globaal 5,2 procent hoger.

Zowel de kortdurende (-1,9 procent) als de werkloosheid tussen 1 en 2 jaar (-7,8 procent) daalt sterk. De zeer langdurige werkloosheid (langer dan 2 jaar) stijgt dan weer met 7,8 procent.

Vlaams minister van Werk Philippe Muyters reageert voorzichtig positief: “In 2015 tekende de Vlaamse arbeidsmarkt voor een kantelpunt. Na jaren van maandelijkse stijgingen konden in de laatste 5 maanden van 2015 dalingen genoteerd worden. Dat is positief, en een teken dat ons arbeidsmarktbeleid in de juiste richting zit. Maar toch pleit ik ervoor om niet overmoedig te worden en onze inspanningen voort te zetten, zodat we de Vlaamse arbeidsmarkt structureel gezond kunnen maken. Onze focus om de zeer langdurig werkzoekenden via werkervaring aan het werk te krijgen, blijkt ook op basis van de cijfers de juiste te zijn.”

Bron: persbericht van Vlaams minister van Werk Philippe Muyters


Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen