< Terug naar overzicht

Vlaamse werkloosheid stijgt met 7 procent

Eind februari 2013 telde Vlaanderen 215.177 werkzoekenden. Dat zijn er 13.257 of 6,6 procent meer dan vorig jaar. Op dit moment is 7,29 procent van de Vlaamse beroepsbevolking werkzoekend. Vooral de jeugdwerkloosheid is gestegen.

Zo blijkt uit de maandelijkse cijfers van Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA). Vooral mannen (+10,0 procent) blijken het slachtoffer te zijn van de recente ontslaggolven. “Meer dan vrouwen zijn zij immers tewerkgesteld in industriële sectoren die de jongste maanden hard getroffen werden”, verklaart Muyters.

De tertiaire en quartaire sector waarin meer vrouwen werken, biedt beter weerstand aan de crisis: de vrouwelijke werkloosheid steeg op jaarbasis met 2,7 procent. Door deze ongelijke evolutie loopt het aandeel van de mannelijke werkzoekenden ondertussen op tot 54,6 procent.

De jeugdwerkloosheid noteert op jaarbasis 11,8 procent hoger. Muyters verwijst naar de krimpende vacaturemarkt en de teruglopende uitzendactiviteit die jongeren afremmen in het vinden van een (eerste) baan.

Bij de 50-plussers daarentegen zet de positieve trend zich voort: zij noteren 2,0 procent lager dan vorig jaar. De leeftijdsgrens voor activering schoof recent op tot 58 jaar.

Daling op jaarbasis in januari


Na een stijging in november en december is de werkloosheid in januari op jaarbasis met 2,3 procent gedaald in januari. In januari 2013 telde de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA) 438.883 werkzoekenden, dat zijn er 10.449 minder dan in januari 2012. De evolutie van de laatste drie maanden in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar bedraagt min 0,1 procent of een status-quo.

De werkloosheid daalde in alle gewesten: in het Vlaams Gewest met 1,8 procent, in het Waals Gewest met 1,9 procent en in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest met 4,5 procent.

Ook bij de jongeren (jonger dan 25 jaar) daalt de werkloosheid, zij het minder dan gemiddeld (–0,4 procent).

De volledig werklozen van 50 jaar en ouder zijn verder op jaarbasis gedaald tot 105.151 eenheden (–5,2 procent). Er zijn in januari 2013 minder volledig werklozen van 50-55 jaar (–5,1 procent) en van 55-59 jaar (–7,6 procent). Daarentegen is het aantal 60- jarigen en ouder (een eerder kleine groep want nauwelijks 5,2 procent van de 50-jarigen en ouder) gestegen met 924.

De stijging van de tijdelijke werkloosheid op jaarbasis met 1 procent valt nog mee, rekening houdend met het slechte weer in januari. Maar als we de laatste drie maanden vergelijken met dezelfde periode vorig jaar, is er sprake van een stijging van de tijdelijke werkloosheid met 19,6 procent.

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen