< Terug naar overzicht

Vlaamse werkloosheid stijgt boven 8 procent (hoogste peil sinds 2006)

In augustus is de werkloosheid in Vlaanderen gestegen tot 8,13 procent. Het is de eerste keer sinds september 2006 dat meer dan 8 procent van de Vlaamse beroepsbevolking werkloos is.

Dat blijkt uit cijfers van Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) en de VDAB. Eind augustus telde Vlaanderen 241.292 niet-werkende werkzoekenden. Dat zijn er 16.967 of 7,6 procent meer dan in augustus 2012. Dit doet de totale werkloosheid in Vlaanderen stijgen tot 8,13 procent.

De mannelijke werkloosheid stijgt met 9,6 procent, terwijl de vrouwelijke werkloosheid met 5,4 procent verhoogt. Hiermee wordt de trend van de voorgaande maanden bevestigd.

Het banenverlies in de industrie door de crisis vertaalt zich in een snellere toename van de mannelijke werkloosheid. De tertiaire en quartaire sectoren waarin vaker vrouwen zijn tewerkgesteld, zijn minder conjunctuurgevoelig. Het aandeel van de mannen komt nu uit op 52,2 procent. Voor de crisis waren de mannen nog steevast in de minderheid.

Het aantal niet-werkende werkzoekenden jonger dan 25 jaar is in vergelijking met vorig jaar gestegen met 4,4 procent. Hiermee is een kwart van de werkzoekenden (25,4 procent) jonger dan 25 jaar.

Vorige maand bedroeg het hogere groeiritme 10,1 procent. Maar dit percentage was vertekend door de snellere opname in de werkzoekendencijfers van de schoolverlaters die zich op voorhand inschreven als werkzoekende. Juli en augustus zijn de maanden waarin de nieuwe schoolverlaters zich inschrijven als jongere in beroepsinschakelingstijd.

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen