< Terug naar overzicht

Vlaamse werkloosheid fel gestegen (alarmerend bij jongeren)

De VDAB telde in de afgelopen maand juli 235.980 niet-werkende werkzoekenden. Dat waren er liefst 29.000 meer dan in juni. Op jaarbasis, tegenover juli 2012, is er een stijging met 10,1 procent (+21.561).

De stijging van de Vlaamse werkloosheid in de maand juli ligt hoger dan in de voorgaande maanden: in mei en juni steeg het aantal werkzoekenden met negen procent op jaarbasis. Bij de jongeren steeg de werkloosheid in juli met 16,4 procent.

Dit is te verklaren door seizoeneffecten. De zomervakantie is de periode waarin jonge schoolverlaters zich voor het eerst inschrijven als werkzoekende en er is de impact van de zomerconjunctuur: in de vakantiemaanden worden veel uitzendkrachten opnieuw (tijdelijk) werkloos en staan de aanwervingen op een laag peil.

Een groot deel van de werkloosheidsstijging is ook te verklaren door een administratieve ingreep. Terwijl de schoolverlaters tot nog toe pas in de maand augustus in de VDAB-tabellen opdoken, is dat dit jaar al in de maand juli het geval. “Goed voor een statistische verschuiving van ongeveer 5000 werklozen”, zegt Vlaamse minister van Werk Philippe Muyters (N-VA).

Minister Muyters benadrukt dat in internationaal opzicht de globale werkloosheidsgraad in Vlaanderen met 7,95 procent laag blijft.

De toename van de werkloosheid bij 50-plussers en bij de groep van langdurige werklozen (die meer dan twee jaar zonder baan zitten) blijft erg beperkt: respectievelijk +3,9 en +3,5 procent. Deze percentages tonen aan dat de stijging van de Vlaamse werkloosheid bovenal conjunctureel is en veel minder structureel.

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen