< Terug naar overzicht

Vlaamse werkloosheid daalt al 28 maanden op rij

Eind november telde Vlaanderen 202.543 niet-werkende werkzoekenden (NWWZ). Dat zijn er 14.195 of 6,5 procent minder dan een jaar geleden. Dit is de 28ste maand op rij dat de Vlaamse werkloosheid daalt.

De NWWZ omvatten de werkzoekenden met een werkloosheidsuitkeringsaanvraag (WZUA), de werkzoekenden tijdens hun beroepsinschakelingstijd (BIT), de vrij ingeschrevenen en een reeks andere niet-werkende werkzoekenden. Op jaarbasis dalen zowel de WZUA’s (-7,6 procent), de BIT-jongeren (-12,7 procent) als de vrij ingeschreven werkzoekenden (-11 procent). Tegen de trend in klokt de groep ‘andere’ (+12 procent) hoger af. ‘Andere’ omvat onder andere de erkende vluchtelingen met een leefloon.

De werkloosheid bij de jongeren (-10,1 procent) en bij de middenleeftijdsgroep (-7,6 procent) neemt sneller af dan bij de 50-plussers (-2 procent), reden daarvoor is de langere beschikbaarheid van oudere werkzoekenden. Het aantal werkzoekende 60-plussers stijgt daardoor op jaarbasis met 33,7 procent. De 50- tot 55-jarigen (-10,9 procent) en de 55- tot 60-jarigen (-8,3 procent) volgen wel de globale dalende trend.

51,3 procent van de werkzoekenden is minder dan een jaar werkzoekend, 17 procent tussen 1 à 2 jaar en 31,7 procent langer dan twee jaar. Door de langere beschikbaarheid en ook de activering zijn er meer werkzoekenden met een arbeidshandicap (+2,7 procent).

De werkloosheid daalt in alle provincies. De daling is, net zoals de voorbije maanden, het sterkst in Limburg (-12 procent).

Bron: VDAB (vdab.be)

 

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen