< Terug naar overzicht

Vlaamse werkloosheid daalde met 2,8 procent

De VDAB maakte bekend dat Vlaanderen eind januari 232.931 niet-werkende werkzoekenden (NWWZ) telde. Dat zijn er 6636 of 2,8 procent minder dan twaalf maanden geleden.

Tot de NWWZ behoren de werkzoekenden met een werkloosheidsuitkeringsaanvraag (WZUA), de jongeren tijdens hun beroepsinschakelingstijd (BIT), de vrij ingeschrevenen en een reeks andere niet-werkende werkzoekenden. De WZUA’s vormen met 72 procent van de NWWZ, de grootste groep.

De werkzoekenden met een uitkering (WZUA) dalen met 5,2 procent. Opmerkelijk is de afname bij de jongeren in beroepsschakelingstijd (-11,9 procent). Betere arbeidsmarktperspectieven, maar ook administratieve redenen - de strengere diploma-eis voor min-21-jarigen en de leeftijdsgrens van 25 jaar om een beroepsinschakelingsuitkering aan te vragen - doen het aantal BIT-jongeren krimpen.

De jeugdwerkloosheid (-1,6 procent) en de werkloosheid bij de middenleeftijdsgroep (-4,9 procent) krimpen. De 50-plussers zijn met meer (+0,7 procent) door de langere beschikbaarheid. Het aantal werkzoekende 60-plussers stijgt met 116 procent van 4378 vorig jaar naar 9458 nu.

In Limburg daalt de werkloosheid op jaarbasis met 8,7 procent. Op 31 december 2014 sloot Ford Genk definitief zijn deuren. De ex-werknemers van Ford en van de toeleveranciers verschenen vanaf januari 2015 in de werkzoekendencijfers. Veel ex-werknemers worden nu – een jaar later – niet meer geteld als werkzoekende omdat ze opnieuw aan het werk zijn of niet langer meer moeten ingeschreven zijn als werkzoekende.

Bron: VDAB (vdab.be)


Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen