< Terug naar overzicht

Vlaamse werkloosheid daalde het afgelopen jaar met 4,1 procent

Eind november waren er in Vlaanderen 216.738 niet-werkende werkzoekenden (NWWZ) of 7,19 procent van de beroepsbevolking. Het aantal NWWZ daalde het afgelopen jaar met 9201 eenheden of 4,1 procent. De allochtone werkloosheid blijft echter een pijnpunt.

De evolutie per categorie verloopt nog zeer ongelijk: de werkzoekenden met een uitkeringsaanvraag (WZUA) dalen met 8 procent, terwijl het aantal jongeren in beroepsinschakelingstijd (BIT) en de vrij ingeschreven werkzoekenden en de restgroep ‘andere’ stijgen met respectievelijk 4 procent, 4,1 procent en 9,2 procent.

De gematigde economische groei en wijzigingen in de werkloosheidsreglementering tekenen zich af in de evolutie van de WZUA’s. De banengroei zorgt voor krimpende aantallen WZUA’s, terwijl de aanpassingen van de werkloosheidsreglementering effecten ressorteren in zowel min als plus. De beperking in de tijd van de inschakelingsuitkering drukt het aantal WZUA’s, net als het uitstellen van de inschakelingsuitkering tot 21 jaar voor bepaalde jongeren zonder diploma. Een opdrijvend effect gaat dan weer uit van de langere beschikbaarheid. Dat vertaalt zich onder meer in meer werkzoekende 60-plussers (+19,2 procent).

Vlaanderen telt 59.342 werkzoekenden met een migratieachtergrond of 27,4 procent van de geregistreerde arbeidsreserve. De allochtone werkloosheid groeide op jaarbasis met 0,7 procent.

De werkloosheid daalt in alle provincies. De daling is het sterkst in West-Vlaanderen (-5,5 procent).

Bron: VDAB (vdab.be)


Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen