< Terug naar overzicht

Vlaamse werkloosheid blijft sterk dalen

Eind januari telde Vlaanderen 209.027 niet-werkende werkzoekenden (NWWZ). Dat zijn er 13.228 of 6 procent minder dan twaalf maanden geleden. De Vlaamse werkloosheid krimpt al sinds augustus 2015.

Op jaarbasis daalt het aantal werkzoekenden met een werkloosheidsuitkeringsaanvraag (WZUA) met 7,4 procent, de jongeren in beroepsinschakelingstijd (BIT) met 9,6 procent en de vrij ingeschrevenen met 7,5 procent. Tegen de trend in klokt de groep ‘andere’ (+8,5 procent) hoger af. ‘Andere’ omvat onder meer de erkende vluchtelingen met een leefloon.

Alle leeftijdscategorieën noteren lager. De sterkste daling is er bij de jongeren (-8,9 procent), gevolgd door de middenleeftijdsgroep (-7,7 procent). De afname bij de 50-plussers (-0,5 procent) is kleiner. Als gevolg van de langere beschikbaarheid stijgen de werkzoekende 60-plussers met 40 procent. De langere beschikbaarheid tekent zich ook af in de evolutie van de werkzoekenden met een arbeidshandicap (+3,9 procent).

Zowel de autochtone (-6,8 procent) als de allochtone werkloosheid (- 3,9 procent) daalt. Allochtone werkzoekenden hebben een huidige of vorige nationaliteit van buiten de EU-27 of de EVA-landen.

51,8 procent van de werkzoekenden is kortdurig werkzoekend. Dat betekent minder dan een jaar werkzoekend. In alle provincies krimpt de werkloosheid, net als de vorige maanden het meest in Limburg (-10,7 procent).

6,83 procent van de beroepsbevolking is werkloos. De mannelijke werkloosheidsgraad bedraagt 6,93 procent, de vrouwelijke 6,73 procent.

Bron: VDAB (vdab.be)

 

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen