< Terug naar overzicht

Vlaamse werkgevers pessimistisch over tewerkstellingsvooruitzichten

Het komende kwartaal beweegt er weinig op de arbeidsmarkt. Negen op de tien Belgische werkgevers heeft geen plannen om zijn personeelsbestand uit te breiden, dan wel in te krimpen. Vooral Vlaamse werkgevers zijn pessimistisch over de tewerkstellingsvooruitzichten.

Dat blijkt uit de Manpower Barometer voor de tewerkstellingsvooruitzichten voor het derde kwartaal van 2014. Slechts 4% van de 750 bevraagde Belgische werkgevers is van plan om medewerkers aan te werven in het derde kwartaal van 2014. 6% zou medewerkers ontslaan.

De nettotewerkstellingsprognose (het verschil tussen het percentage werkgevers dat medewerkers zal aanwerven en het percentage dat personeel zal ontslaan) is daardoor licht negatief (-1). Dat is drie punten minder dan tijdens het vorige kwartaal.

Vooral Vlaamse werkgevers zien de nabije toekomst donker in. Ze voorspellen de meest pessimistische tewerkstellingsvooruitzichten (-4) sinds het derde kwartaal van 2003, toen Manpower met de peiling startte in België. Ook in Wallonië zijn de kansen op werk niet optimistisch (0, dat is twee procentpunten minder in vergelijking met vorig kwartaal). In Brussel daarentegen zijn ze voor het tweede kwartaal op rij positief (+ 3).

In amper drie sectoren verwachten de werkgevers een lichte stijging van de tewerkstelling: de maakindustrie (+5, zijn hoogste score sinds het tweede kwartaal 2012 en al vier kwartalen op rij in stijgende lijn), elektriciteit, gas en water (+2) en de bouwsector (+1, dat is 9 punten lager op één kwartaal tijd). Vijf sectoren zijn van plan om mensen te ontslaan, zij het weinig.

“De positieve opstoot vorig kwartaal in België en elders in de wereld zet zich momenteel niet door”, constateert Philippe Lacroix, managing director van ManpowerGroup BeLux. “De Belgische werkgevers stellen zich opnieuw terughoudend op en koesteren weinig hoop dat ze medewerkers zullen aanwerven. Toch zijn de cijfers niet zwartgallig. De werkgelegenheid mag dan wel niet groeien, ze blijft op zijn minst toch redelijk stabiel. De onzekerheid doet de werkgevers teruggrijpen naar flexibele oplossingen, zoals interim-arbeid, waardoor ze niet gebonden zijn aan lange-termijncontracten. Van alle bevraagde landen noteren alleen Italië, Nederland, Frankrijk en België een (lichte) negatieve nettotewerkstellingsprognose.”

 

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen