< Terug naar overzicht

Vlaamse loopbaancheques: groot succes

Loopbaanbegeleiding is een cruciaal element om meer mensen te stimuleren om hun loopbaan in eigen handen te nemen. Vier jaar geleden werd daarom de loopbaancheque geïntroduceerd. Vandaag is het gebruik ervan gestegen met 275 procent, is het aantal centra die loopbaanbegeleiding aanbieden verzevenvoudigd en klokt de tevredenheid van gebruikers af op 85,6 procent.

In juli 2013 werd de loopbaancheque geïntroduceerd als een maatregel die werknemers en zelfstandigen zou helpen om na te denken over hun loopbaan. Het verbeteren van de inzetbaarheid en flexibiliteit op de arbeidsmarkt van werknemers en zelfstandigen verhogen, was dan ook de algemene beleidsdoelstelling. Loopbaanbegeleiding helpt het nodige zelfvertrouwen en zelfsturend vermogen te verhogen. Het helpt vaak om verder te kijken dan de eigen neus lang is. Een loopbaancheque kost 40 euro en kan ingeruild worden voor 4 uur professionele begeleiding (waarde ongeveer 550 euro). Iedereen heeft recht op 2 cheques in een periode van 6 jaar.

Loopbaanbegeleiding, een begrip in Vlaanderen

“De loopbaancheque heeft van loopbaanbegeleiding een begrip gemaakt in Vlaanderen. Zit ik nog op het juiste professionele traject of kan ik niet eens een andere richting inslaan? Het zijn vragen die iedereen zich wel eens stelt of zou moeten stellen. De loopbaancheque helpt om dat ook op een goedkope, maar professionele manier te doen. Ik ben enorm trots dat het gebruik in die 4 jaar op zo’n manier is gestegen,” commentarieert Vlaams minister van Werk Philippe Muyters, die de cheques invoerde.

“Het gebruik van loopbaanbegeleiding is sinds het begin van de loopbaancheques gestegen met 275 procent. In het totaal hebben na 4 jaar al 63.721 werknemers of zelfstandigen loopbaanbegeleiding gevolgd en zijn er 84.568 loopbaancheques uitgegeven. 2,3 procent van de werkende bevolking in Vlaanderen heeft ondertussen al een loopbaanbegeleiding achter de rug. We kunnen van een overdonderend succes spreken”, meent minister Muyters.

209 actieve loopbaancentra

Na vier werkingsjaren zijn er 209 actieve loopbaancentra met 2138 vestigingen verspreid over Vlaanderen. En dat aantal blijft nog steeds groeien. Ten opzichte van het oude loopbaanlandschap is dit een verzevenvoudiging van de markt. Naar schatting werken er 456 loopbaanbegeleiders in loondienst en zijn er 940 onderaannemers.

De VDAB neemt de regierol op zich in het landschap van loopbaanbegeleiding via de loopbaancheque. Dat betekent dat de burger terecht kan bij de VDAB om de loopbaancheques aan te vragen. De dienst staat dan ook in voor de kwaliteit van de dienstverlening van de loopbaancentra.

Ook de tevredenheid bij de klanten ligt met 85,6 procent algemeen heel hoog en is zelfs jaar na jaar licht gestegen. Gebruikers zijn heel positief over de aanpak van de loopbaanbegeleiders. Er komen ook amper klachten: in 2015 en 2016 waren er slecht 31 gegronde klachten op 62.266 aangevraagde cheques, of 0,063 procent klachten.

Bron: Persbericht Vlaams minister van Werk Philippe Muyters

 

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen