< Terug naar overzicht

Vlaamse kmo’s laten subsidies voor opleiding en advies onbenut

Vlaamse kmo’s kunnen steun krijgen van de Vlaamse overheid voor opleiding of advies. Maar de bedrijven hebben slechts 9 van de beschikbare 43 miljoen euro opgenomen. Volgens Karel Van Eetvelt, topman van Unizo, komt dat niet omdat de kmo’s niet in opleiding geïnteresseerd zouden zijn, maar wel omdat de weg naar de subsidies bezaaid ligt met obstakels.

Zo’n twee jaar terug voerde de Vlaamse regering de kmo-cheques af. Die kenden wisselend succes naargelang van het type cheque, maar belandden volgens de Vlaamse regering niet altijd bij de kleinste bedrijven, de eigenlijke doelgroep. Om hieraan te verhelpen, werd het Budget Economische Advies, kortweg BEA, opgericht. In dit systeem, bekend als de ondernemingsportefeuille, kan de ondernemer via een website steun vragen voor vier soorten diensten: opleiding, advies, mentorschap en aankoop van kennis.
Een bedrijf kan per twee jaar maximaal 5000 euro steun krijgen, met een maximum van 2500 euro per dienst. De subsidie kan niet meer dan een derde van de totale kostprijs bedragen.
Maar na twee jaar vallen de Vlaamse bedrijven nog altijd niet voor de charmes van BEA. In 2007 werd 9 miljoen euro via de ondernemingsportefeuilles uitgekeerd. Dat is meer dan de 6,5 miljoen uit 2006, toen het systeem nog in de opstartfase zat, maar nog altijd minder dan een kwart van de uitgetrokken 43 miljoen euro. 70% van het geld gaat naar opleiding, 30% naar advies. Van de twee andere diensten wordt bijna nooit gebruik gemaakt.
Ook voor 2008 is 43 miljoen euro uitgetrokken. Unizo-topman Karel Van Eetvelt vreest dat zonder bijsturing ook dit jaar een flink pak van dat geld in de pot zal blijven zitten en dat daaruit dan verkeerde conclusies getrokken zullen worden. “Er gaan nu al stemmen op om het systeem op te doeken, omdat de kmo’s er blijkbaar toch niet geïnteresseerd zijn. Het tegendeel is waar. De opleidingscheques waren destijds zelfs zo populair, dat het budget geregeld overschreden werd. Blijkbaar vond men toen dat er op de rem gestaan moest worden. Dat is dan gelukt. Dit nieuwe systeem bevat zoveel remmen, dat heel veel bedrijven afgeschrikt worden”, zegt Van Eetvelt aan zakenkrant De Tijd.
Unizo dringt er bij bevoegd minister Patricia Ceyssens op aan volgende aanbevelingen over te nemen:

BEA moet opnieuw, zoals in het begin van de maatregel, tot de helft van de kostprijs van de opleiding of het advies dekken. Sinds de invoering van BEA in 2006 is dat beperkt tot 35%. De aanvraagprocedure moet eenvoudig zijn, ongeacht het gevraagde steunbedrag. Nu wordt de procedure complexer als het aangevraagde meer dan 3000 euro is. Ondernemers moeten elk jaar steun kunnen aanvragen. Nu werkt BEA met cycli van twee jaar. Maar opleidingen werken zo niet. Welk bedrijf weet nu al welke opleiding het zal geven in juni 2009? Ondernemers moeten kunnen veranderen van dienstverlener. Nu hangen ze vast aan de dienstverlener met wie ze een overeenkomst hadden toen ze de steun aanvroegen. Ondernemers moeten langer dan 14 dagen de tijd krijgen voor de verschillende stappen in het aanvraagproces. BEA kan, mits de aanpassingen, een succes worden. Daarom moet Vlaanderen deze maatregel beter bekendmaken bij de ondernemers.

(Bron: De Tijd, Unizo)

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen