< Terug naar overzicht

Vlaamse jeugdwerkloosheid voor het eerst in drie jaar gedaald

Voor de derde maand op rij vertraagt het stijgingsritme van het aantal Vlaamse werkzoekenden. Op jaarbasis is de jeugdwerkloosheid gedaald met 2,5%. Dit is de eerste keer in drie jaar.

Dat blijkt uit cijfers van de VDAB. Eind april telde Vlaanderen 224.790 niet-werkende werkzoekende n dat zijn er 7% meer dan vorig jaar. Toch is er goed nieuws. Het stijgingsritme dat in januari (+11,5%) piekte, vertraagt voor de derde maand op rij.

In april 2011 waren er in Vlaanderen 35.177 jonge werkzoekenden. De eurocrisis tekende zich af in de werkloosheidsevolutie en stuwde het aantal jongeren op tot 37.149 (april 2012) en 42.920 (april 2013). Maar deze maand valt de jeugdwerkloosheid terug tot 41.831 personen of een daling met 2,5%.

“Jongeren worden in regel het eerst en het sterkst getroffen door een crisis op de arbeidsmarkt. Een haperende vacaturemarkt laat zich immers het eerst en sterkst voelen bij nieuwe intreders op de arbeidsmarkt, vaak zijn dit jongeren. Anderzijds zijn zij ook de eersten die weer werk vinden als de economie opnieuw aantrekt. Deze daling van de jeugdwerkloosheid is dan ook een hoopvol signaal. Natuurlijk moeten we voorzichtig blijven en de cijfers van de volgende maanden afwachten, één zwaluw maakt de lente niet, maar al bij al is dit een positief signaal”, reageert Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA).

Het aantal werkzoekende 50-plussers klokt daarentegen hoger af (+13,3%). Dat volgt vooral uit het optrekken van de leeftijdsgrens van 58 naar 60 jaar voor een maxi-vrijstelling. Door de langere beschikbaarheid stijgt het aantal werkzoekenden tussen 55 en 60 jaar met 6054 of 24,3%

Vlaanderen telt meer mannelijke (121.982) dan vrouwelijke werkzoekenden (102.808). Mannen staan voor 54,3% van de Vlaamse werkzoekenden. Een decennium terug waren er steevast meer vrouwen dan mannen werkzoekend. Het verlies van industriële banen sindsdien trof vooral mannen, terwijl vrouwen profiteerden van de groei van de dienstensector en de dienstencheques.

De laaggeschoolde werkzoekenden staan voor 47,3% van de Vlaamse werkzoekenden. Op jaarbasis groeit de laaggeschoolde werkloosheid met 2,6%. Dat is trager dan bij de midden- (+10,3%) en de hooggeschoolden (+13,1%).

Een meerderheid van de Vlaamse werkzoekenden (55,4%) is minder dan een jaar werkzoekend, 18,4% tussen de een en twee jaar en 26% is zeer langdurig werkzoekend (meer dan 2 jaar).

Meer dan een kwart (26,1%) van de werkzoekenden heeft een migratieachtergrond.

Bron: VDAB

 

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen