< Terug naar overzicht

Vlaamse jeugdwerkloosheid fors gestegen

Vlaanderen telde eind april 201.176 werkzoekenden. Dat zijn er 18.781 of 9,8 procent meer dan vorig jaar. 7,09 procent van de Vlaamse beroepsbevolking is op dit ogenblik werkzoekend. De economische double dip tekent zich hiermee zwaar af in de cijfers.

Dat blijkt uit cijfers die Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) bekendmaakte. Het stijgingsritme bij de mannen (+13,9 procent) verschilt sterk van het stijgingsritme bij vrouwen (+5,3 procent). Daarmee komt het aandeel mannelijke werkzoekenden op 54,7 procent van het totaal.

“De crisis deed de situatie kantelen doordat vooral ‘mannelijke’ jobs in de industrie verloren gingen, terwijl de tertiaire en quartaire sector, met een hoger aandeel vrouwen, beter stand hielden. De achterop hinkende schoolprestaties van jonge mannen verbreden de genderkloof nog. Zo zijn er minder hooggeschoolde jongens en verlaten veel jongens de school zonder diploma”, merkt minister Muyters op.

Ook de jongerenwerkloosheid steeg in april met 15,5 procent ten opzichte van een jaar terug. De neergaande economie remt jongeren af in het vinden van een (eerste) baan. Ook de krimpende uitzendmarkt is slecht nieuws voor de arbeidsmarktintrede van jongeren. Werkzoekende 50-plussers stijgen daarentegen slechts licht in aantal werklozen met 0,8 procent.

De Vlaamse werkloosheid steeg met 9,8 procent. De provincie Limburg kende de grootste toename (+12,3 procent). In Vlaams-Brabant is de stijging het laagst (+7,9 procent).

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen