< Terug naar overzicht

Vlaamse bedrijven profiteren van laagconjunctuur om meer opleidingen te organiseren

Een rondvraag bij ruim 2000 bedrijven in opdracht van Vlaams minister van Werkgelegenheid Renaat Landuyt (sp.a) leert dat ongeveer een kwart van de Vlaamse bedrijven in tijden van dalende vraag meer tijd vrijmaakt om werknemers op te leiden.

Vorig jaar lanceerde Renaat Landuyt het initiatief om jaarlijks een enquĂȘte te organiseren bij Vlaamse bedrijven over hun personeels- en organisatiebeleid. Vorige week donderdag werden de resultaten van het eerste onderzoek bekendgemaakt. De vragenlijst werd opgesteld door het Panel Survey of Organisations in Flanders (PASO) en bestaat uit onderzoekers van de universiteiten van Antwerpen en Leuven, het Hoger Instituut van de Arbeid en Idea Consult.
Uit het onderzoek blijkt dat 25,9% van de grote bedrijven (minstens 100 werknemers) en 36,8% van de kleine ondernemingen op korte termijn niets onderneemt om de dalende vraag van goederen en diensten op te vangen op het vlak van werkgelegenheid. Bedrijven die wel maatregelen nemen, doen dat meestal door terug te vallen op tijdelijke werkloosheid en variabele arbeidstijden. Opvallend is dat 26,6% van de kleine ondernemingen en 30,8% van de grote bedrijven meer tijd vrijmaakt om werknemers op te leiden.


De resultaten maken ook duidelijk dat slechts een minderheid van de bedrijven (18,8%) rekening houdt met de gezinssfeer van de werknemers. Amper 15,8% biedt glijdende werkuren aan. In ongeveer een vijfde van de ondernemingen is thuiswerk mogelijk.
Het onderzoek bevestigt dat de aanwezigheid van vrouwen op de werkvloer sterk sectoraal bepaald is en dat de aanwezigheid van allochtonen zeer beperkt is. Allochtone werknemers zijn veeleer in groeisectoren te vinden.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen