< Terug naar overzicht

Vlaamse arbeidsmarkt kraakt

Na een voorzichtige heropleving vorig jaar, verkeert de Vlaamse arbeidsmarkt sinds eind 2012 opnieuw in ademnood. Het terrein dat na de economische crisis werd herwonnen, moeten we vandaag geleidelijk weer prijsgeven. De belangrijkste arbeidsmarktindicatoren springen op rood en de populatie werkzoekenden groeit aan.

Dat blijkt uit een analyse van het Steunpunt Werk en Sociale Economie (Steunpunt WSE). Alle Vlaamse conjunctuurgevoelige arbeidsmarktindicatoren gaan na een positieve evolutie in 2011 er in 2012 op achteruit.

Tijdelijke werkloosheid


De tijdelijke werkloosheid kende na een spectaculaire groei tot januari 2010, een bijna even spectaculaire krimp, tot en met januari 2012. Toen waren er nog 84.200 tijdelijke werklozen, maar in oktober 2012 is dat aantal opnieuw gestegen tot 96.200 tijdelijke werklozen.

Uitzendarbeid


In de uitzendsector, die doorgaans snel en fors reageert op conjunctuurschommelingen, zette de negatieve trend zich al sneller in. Eind 2009 veerde de uitzendactiviteit fors op, maar midden 2011 kwam er een einde aan deze remonte en sindsdien is de uitzendactiviteit terrein aan het verliezen. In november 2012 lag de uitzendactiviteit 11,87 procent lager dan november 2011.

Vacatures


De evolutie van de ontvangen VDAB-vacatures is het meest illustratief voor de schommelende arbeidsmarkt. Sinds 2010 steeg het niveau van de ontvangen vacatures maand na maand, tot een recordindex van 108 in december 2011. Toen ontving de VDAB 8 procent meer vacatures dan voor de economische crisis. In november 2012 bleef van die winst echter niet veel meer over en zakten we terug tot 6 procent onder het niveau van begin 2008.

Werkloosheidskloof opnieuw groter


Ook de evolutie van de werkloosheidscijfers toont aan dat de remonte van de Vlaamse arbeidsmarkt stil valt. De omvang van de werkloosheidskloof ten aanzijn van het pre-crisisniveau in oktober 2008 wordt opnieuw groter. De werkloosheidskloof was het grootst in augustus 2010. Toen waren er 25 procent meer werklozen in vergelijking met oktober 2008.

Vanaf september 2010 tot april 2012 daalde het aantal werklozen maand na maand. In april 2012 waren er 15 procent meer werkzoekenden in vergelijking met oktober 2008. Maar sindsdien is er opnieuw een toename van de werkloosheidskloof. In november 2012 telde Vlaanderen 17,6 procent meer werkzoekenden dan voor de crisis.

Besluit


“Tot eind 2011 was de Vlaamse arbeidsmarkt terug aan de beterhand, hoewel de kloof ten aanzien van het pre-crisisniveau nog niet was gedicht. Begin 2012 zagen we een kentering in de belangrijkste arbeidsmarktindicatoren en in de loop van het jaar moesten we het gewonnen terrein deels terug prijsgeven. Bovendien ziet het er gezien de onzekere economische vooruitzichten naar uit dat de Vlaamse arbeidsmarkt het in 2013 moeilijk zal blijven hebben. Het is dan ook alle hens aan dek om te voorkomen dat de kloof die de economische crisis in 2009 op de arbeidsmarkt sloeg, niet opnieuw wordt uitgediept”, besluit Wouter Vanderbiesen, onderzoeker Steunpunt Werk en Sociale Economie.

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen