< Terug naar overzicht

Vlaamse ambtenaar voelt zich tevreden en aanvaard (maar loopbaanbeleid en communicatie zijn probleem)

85% van de Vlaamse ambtenaren is tevreden over het werk. Toch zijn er pijnpunten. Zo zijn Vlaamse ambtenaren minder tevreden over de mogelijkheden om van functie te veranderen, over het verloop van interne selecties en over de waardering voor hun werk.

Dat blijkt uit de 'Personeelspeiling 2014', waaraan 48 entiteiten van de Vlaamse overheid meededen. De tweejaarlijkse tevredenheidsmeting toont aan dat de algemene tevredenheid al tien jaar stabiel hoog blijft.

86% van de ambtenaren vindt dat de organisatie waarin hij of zij werkt, nuttig werk levert voor de samenleving. 78% zou de overheid als werkgever ook aanraden bij vrienden en familie. Voor de eigen entiteit ligt dit cijfer wat lager: 66% zou die aanbevelen.

Vlaamse ambtenaren tonen zich bijzonder tevreden over hun jobinhoud. Slechts 4% vindt zijn of haar job niet belangrijk voor de organisatie. De sfeer op het werk is ook goed: 86% van de personeelsleden geeft aan aanvaard te worden zoals hij of zij is en bijna vier personeelsleden op de vijf komen met plezier naar het werk. 84% is tevreden over de balans werk-privé.

De personeelsleden zijn matig tevreden over hun loon, maar dit is wat onderzoeken in de privésector ook vaststellen. Meestal scoort tevredenheid over het loon daar nog lager. Zo vindt 63% van de werknemers dat ze loon naar werken krijgen.

Het loopbaanbeleid is volgens het personeel voor verbetering vatbaar: slechts 28% van de personeelsleden vindt dat er voldoende kansen zijn om van functie te veranderen binnen de Vlaamse overheid en slechts 23% ziet voldoende promotiekansen.

Ook de communicatie van het management kan beter. Slechts 46% vindt dat het management op een open en eerlijke manier communiceert. Nog eens 46% vindt dat het management duidelijk aangeeft waar het met de organisatie naartoe gaat.

Bron: Departement Bestuurszaken

 

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen