< Terug naar overzicht

Vlaams taaldecreet is inbreuk op het vrij verkeer van werknemers

Het Vlaams taaldecreet uit 1973, dat bepaalt dat alle arbeidsovereenkomsten van bedrijven met een exploitatiezetel in Vlaanderen in het Nederlands opgesteld moet zijn, is in strijd met het vrij verkeer van werknemers in de Europese Unie.

Dat oordeelt het Europees Hof van Justitie naar aanleiding van een zaak rond een Nederlandse ex-werknemer van PSA uit Antwerpen. Toen de werknemer in 2009 werd ontslagen, riep hij de nietigheid van zijn arbeidsovereenkomst in, omdat het contract in het Engels was opgesteld. Terwijl dit volgens het Vlaams taaldecreet in het Nederlands had moeten zijn. Wanneer het taaldecreet geschonden wordt, is de arbeidsovereenkomst nietig.

Daarop trok de ontslagen werknemer naar de arbeidsrechtbank van Antwerpen en vroeg een hogere opzeggingsvergoeding. De arbeidsrechtbank vroeg aan het Europees Hof van Justitie of het Vlaams taaldecreet een inbreuk is op het vrij verkeer van werknemers binnen de Europese Unie.

Het Europees Hof van Justitie oordeelt van wel. Bedrijven mogen niet verplicht worden om arbeidsdocumenten in het Nederlands op te stellen. De regeling kan ‘een afschrikwekkende werking hebben voor niet-Nederlandstalige werknemers en werkgevers' en vormt ‘een beperking van het vrij verkeer van werknemers'.

Het is nu aan het Belgische gerecht om de zaak af te handelen ‘overeenkomstig de beslissing van het Hof'.

Bron: curia.europa.eu/De Standaard/De Morgen/De Tijd

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen