< Terug naar overzicht

Vlaams parlement beteugelt bankiersbonussen

Het Vlaams parlement heeft met hoogdringendheid unaniem een resolutie aangenomen om bankiersbonussen te beteugelen. De resolutie is van toepassing op financiële instellingen die mee door de Vlaamse overheid zijn gered tijdens de financiële crisis.

Instellingen zoals Ethias, Dexia en KBC zouden geen buitensporige bonussen mogen toekennen aan uitvoerende bestuurders en topmanagers zolang de overheidssteun niet volledig is terugbetaald. Niet-uitvoerende bestuurders zouden ook geen aandelen of aandelenopties mogen krijgen.

Het Vlaams Parlement vraagt dat de Vlaamse regering haar vertegenwoordigers in de raad van bestuur dergelijke instructies meegeeft. De resolutie houdt ook in dat, indien de geviseerde instellingen zondigen tegen deze principes, de vertegenwoordigers van de Vlaamse regering op de aandeelhoudersvergadering tegen de toekenning van de bonussen stemmen.

De resolutie, een initiatief van John Crombez, fractieleider van de SP.A in het Vlaams Parlement, is eerder symbolisch en komt er nadat onder meer in Nederland een debat oplaaide over de hoge bonussen voor de topman van de groep ING. De Nederlandse bank kwam pas op de hoge bonussen terug nadat klanten dreigden hun rekening op te zeggen.

De kwestie is een gespreksonderwerp in het federale parlement. Daar vraagt Bruno Tuybens (SP.A) minister van Financiën Didier Reynders om de overheidsbestuurders in de banken op te dragen toe te zien op de toekenning van matige bonussen. Tuybens wil ook dat de banken, zo lang de overheid er in participeert, jaarlijks hun verloningsbeleid in het parlement komen toelichten.

Bron: De Standaard

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen