< Terug naar overzicht

Virussen verspreiden zich als een lopend vuurtje op kantoor

Grote, drukke werkplekken zijn niet alleen een broeihaard voor ziektes, virussen verspreiden er zich ook razendsnel.

Dat blijkt uit onderzoek van de universiteit van Arizona in Tuscon. De onderzoekers ‘besmetten’ telkens één deurklink of tafelblad met een veilig modelvirus. Het leidde tot een razendsnelle verspreiding van het virus in kantoorgebouwen, hotels en ziekenhuizen.

Voor het experiment werd een virus gelijkaardig aan het norovirus (de meest voorkomende oorzaak van buikgriep) bij het begin van een werkdag uitgezet op één of twee oppervlakken die veel aangeraakt worden, zoals een deurknop of een bureau in een kantoorgebouw of vergaderzaal.

Telkens vonden de onderzoekers na enkele uren 60 tot 100 virushaarden terug: het virus had zich verspreid op lichtschakelaars, tafels, drukknoppen, werkbladen, koffietassen, kranen, deurknoppen, telefoons, computermateriaal en de relingen van ziekenhuisbedden. Na amper twee tot vier uur werd het virus vastgesteld bij 40 tot 60% van de werknemers en bezoekers.

Toch is dat gemakkelijk tegen te gaan, stellen de wetenschappers. Het gebruik van desinfecterende doekjes en een goede handhygiëne beperkte de verspreiding met 80 tot zelfs 99%.

Bron: De Morgen

 

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen