< Terug naar overzicht

Vijftien procent kan nog niet werken

Op maandag 4 mei is 28 procent van de beroepsactieven opnieuw buitenshuis aan de slag gegaan. Dat blijkt uit de wekelijkse bevraging van UAntwerpen. Een grote meerderheid geeft aan zeker geen gebruik te zullen maken van noodopvang op scholen.

Dinsdag liep de achtste golf van de Grote Coronastudie, een initiatief van UAntwerpen, met de steun van UHasselt, KU Leuven en ULB. 80 000 personen vulden de enquête helemaal in, 7000 deden dat gedeeltelijk.

De bevraging van dinsdag was de eerste na de eerste versoepeling van de coronamaatregelen op maandag 4 mei. Voor velen kwam er dan ook verandering in de routine van de voorbije weken. Maandag is 28 procent van de respondenten deze week opnieuw buitenshuis aan de slag gegaan. Van deze groep zegt 8 procent dat de werkgever hen verplichtte opnieuw naar de werkvloer te komen. 57 procent van de deelnemers doet ook nu nog voltijds aan telewerk en 15 procent kon nog niet opnieuw gaan werken.

Een belangrijk thema op dit moment is het heropenen van de scholen, en de bijbehorende noodopvang voor kinderen die nog niet naar school kunnen. Schooldirecteurs vrezen dat heel veel ouders hun kinderen naar die opvang zullen sturen, wat voor problemen op het vlak van capaciteit en begeleiding zou zorgen.

“Een grote meerderheid van de respondenten in de Grote Coronastudie geeft aan zeker geen gebruik te zullen maken van de noodopvang”, zegt professor Thomas Neyens (UHasselt/KU Leuven). “De beslissing om kinderen al dan niet naar de noodopvang te sturen, is afhankelijk van heel wat parameters.”

“Zo zien we dat 31 procent van de alleenstaande ouders of voogden die financiële problemen hebben terwijl ze toch gaan werken, minstens sporadisch noodopvang zal gebruiken. Voor een werkende ouder/voogd met partner zonder financiële problemen, is dat 15 procent. Wanneer de ouder niet werkt, wordt dat nog lager: 8 procent. Ook per sector zijn er duidelijke verschillen: mensen die in de zorgsector werken, geven vaker aan de noodopvang te zullen gebruiken.”

Bron: Universiteit Antwerpen

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen