< Terug naar overzicht

Vijf Belgische ondernemingen gehuldigd voor aanpak psychosociale risico’s

VitaS, het OCMW van Moeskroen, de Hulpdiensten van de provincie Luik en de Hulp- en Thuiszorgdienst van Charleroi worden door de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg en de Belgische afdeling van het Europees Agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk gehuldigd voor hun ‘goede praktijken inzake preventie van psychosociale risico’s’.

In het kader van de Europese campagne ‘Gezond werk is werk zonder stress’ hebben de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg en de Belgische afdeling van het Europees Agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk vijf bedrijven beloond voor hun aanpak van psychosociale risico’s.

De eerste laureaat is VitaS, een zorginstelling uit de regio Hasselt. De organisatie werkte een brede aanpak uit van risicoanalyse tot plan van aanpak, waarbij iedereen werd betrokken. Met relatief weinig middelen zijn heel wat aanbevelingen opgesteld en doorgevoerd met betrekking tot de structuur van de organisatie, het personeelsbeleid en een beter welzijn. Het personeel is sterk geëngageerd en werkt actief mee aan het actieplan.

Ook het OCMW van Moeskroen, de tweede laureaat, heeft de aanpak van psychosociale risico’s in een breed plan van aanpak gegoten. Er werd een enquête gelanceerd, waarin niet alleen gekeken werd naar het werk zelf, maar ook naar de relaties met collega’s, met patiënten, enz... De voorgestelde oplossingen resulteren uit een samenwerking tussen personeel, leidinggevenden, vakbonden, externe en interne preventiediensten.

De derde en vierde laureaten zijn de Hulpdiensten van de Provincie Luik (Service d’aide de la Province de Liège - IPFASSU) en de Hulp- en Thuiszorgdienst van Charleroi (Service d'Aides et de Soins à Domicile - SASD). Zij worden beloond voor de invoering van een politiek die specifieke psychosociale risico’s aanpakt: burn-out bij familiale helpers (SASD) en post-traumatische stress bij hulpverleners (IPFASSU).

De Hogeschool Thomas More kreeg een speciale vermelding voor haar project voor een meer gestructureerd welzijns- en preventiebeleid binnen de faculteit.Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen