< Terug naar overzicht

Vier op tien werkgevers zijn tegenstander HR-uitbesteding

Bijna vier op tien Vlaamse profit- en social profit-ondernemingen (39% van een enquête met 255 respondenten) is ronduit tegen de uitbesteding van HR-activiteiten. De tegenstand komt vooral uit de middelgrote ondernemingen. Grote bedrijven zijn pro omdat ze een budget hebben voor outsourcing, kleine ondernemingen zijn vaak tot uitbesteding verplicht.

De vaststellingen komen uit een mini-enquête van Acerta Consult bij bedrijfsleiders van 255 kleine, middelgrote en grote bedrijven in Vlaanderen. Het adviesbureau vroeg de werkgevers welke deeldomeinen van HR op dit moment al uitbesteed worden en polste naar de verwachte evolutie hiervan in de volgende twee jaar. In acht op tien ondernemingen uit de steekproef behoort de HR-manager tot de directie.


De bevraging bevestigt wat al geweten was: rekrutering en selectie, loonadministratie en opleidingen worden het meest uitbesteed en daarin verwachten de bedrijfsleiders geen veranderingen. De tijdelijke inzet van HR-specialisten binnen het bedrijf staat nog in de kinderschoenen. Enkel voor rekrutering en opleidingen kiest 10% voor in house-ondersteuning.
Kleine organisaties, met minder dan 50 personeelsleden, en grote bedrijven zijn voorstanders van outsourcing (respectievelijk 56 en 67% is pro). Middelgrote ondernemingen, tot 500 werknemers zijn veeleer tegenstander.


In totaal is een grote minderheid van 39 % van de respondenten tegen het uitbesteden van HR-activiteiten. Van de bedrijven die aan outsourcing doen, is wel 80% tevreden over de samenwerking met de leverancier. Wie voor uitbesteding kiest, doet dat om redenen van flexibiliteit, uit een nood aan actuele en specifieke kennis en uit vraag naar geautomatiseerde processen. Tegenargumenten zijn het gebrek aan maatwerk en de tijd die men besteedt aan de verschillende contacten met leveranciers. De complexe structuur en de cultuur van de eigen onderneming zijn ook hinderpalen voor een succesvolle uitbesteding.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen