< Terug naar overzicht

Vier op de tien bedrijven willen talent bij concurrentie wegkopen

Twee derde van de bedrijven in Vlaanderen heeft dit jaar gerekruteerd én denkt eraan die rekruteringen in 2008 verder te zetten. Vier op de tien zegt medewerkers te zullen wegkopen bij de concurrentie. Een en ander komt naar voren uit het nieuwe Werkgelegenheidsrapport van Vacature.

Het Werkgelegenheidsrapport van jobadvertentiemedium Vacature is gebaseerd op een ondervraging van 400 topverantwoordelijken uit een representatief staal van Vlaamse bedrijven. In samenwerking met Graydon en InSites Consulting voerde Vacature eind oktober een online-enquête uit bij 396 algemeen directeurs, HR-managers of financieel directeurs van bedrijven met ten minste één werknemer. Het gaat in de eerste plaats om kleine bedrijven: 63% van de bedrijven heeft minder dan 5 werknemers, 25% telt 5 tot 19 werknemers, 8% heeft 20 tot 49 werknemers en 5% heeft 50 werknemers of meer.


Uit deze enquête blijkt dat:67% van de ondervraagde bedrijven heeft voor 2008 plannen om nieuwe jobs te creëren.
De oorzaak van die nieuwe jobs is in 85% van de gevallen omzetgroei. Slechts één op de tien noemt een buitenlandse expansie of investeringen als reden. Een uitzondering (1%) vermeldt overheidssteun als reden voor de banengroei.
Amper 5% zegt dat er banen zijn verdwenen in het bedrijf.
De grote rekruteerders zijn vooral actief in de dienstensector (onder andere financiële instellingen) en in de handelssector.
De meerderheid van de rekruteerders (62%) zoekt naar medewerkers om uitvoerende functies in te vullen. Verder jagen ze sterk op specialisten op het vlak van sales & marketing (38%), ICT & engineering (14%) en finance & consulting (13%).
Zes op de tien bedrijven klaagt dat het moeilijker geworden is om de juiste profielen te rekruteren. Volgens 18% werd het veel moeilijker. Vooral het invullen van vacatures voor gespecialiseerde arbeiders bezorgt hen hoofdpijn. De meerderheid rekent erop dat het binnen vijf jaar niet eenvoudiger zal zijn.
Het rekruteringsspel wordt hard gespeeld. Van de actief rekruterende bedrijven denkt 44% aan het wegkopen van specialisten in andere bedrijven. Voor de gespecialiseerde functies in finance & consulting klimt dit cijfer naar 78%. Maar ook een nauwere samenwerking met scholen en het opleiden van laaggeschoolden staan op hun programma.
Er worden verscheidene rekruteringskanalen gebruikt. Om voldoende kandidaten te lokken, organiseren de bedrijven een reeks acties, zoals meer imago-advertenties (35%), deelname aan vakbeurzen (21%), opendeurdagen (13%), deelname aan jobbeurzen (9%) en de organisatie van bedrijfsbezoeken (6%).

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen