< Terug naar overzicht

Verziekte arbeidsomstandigheden oorzaak van 5 zelfmoorden?

Hebben de verziekte arbeidsomstandigheden, na de komst van een nieuwe directeur, bijgedragen aan vijf zelfmoorden binnen een EU-organisatie?

Nadat binnen drie jaar vijf medewerkers van de Europese Octrooiorganisatie (EOO) een einde aan hun leven hebben gemaakt, slaat de internationale vakbond Suepo alarm over de verziekte arbeidsomstandigheden binnen de organisatie. Twee van de medewerkers die een einde maakten aan hun leven, werkten op de vestiging in het Nederlandse Rijswijk. Eén van hen deed dat afgelopen augustus, op de laatste dag van zijn vakantie.

Frans ‘schrikbewind’

De EEO, een intergouvernementele organisatie die de patenten van 38 lidstaten behandelt, zou onder het ‘schrikbewind’ van een Franse directeur staan. De topman zou sinds zijn benoeming de arbeidsomstandigheden en de cultuur fors hebben beïnvloed, stelt Suepo. Hij zou de werkdruk immens hebben opgevoerd, eenzijdige wijzigingen in arbeidsvoorwaarden hebben doorgedrukt en medewerkers die zich kritisch uitlaten jegens zijn beleid, mogen zich aan een wraakactie verwachten.

In juli uitte de Nederlandse staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma al haar zorgen over de werksituatie binnen de EOO. Volgens Dijksma is er ondertussen een sociale dialoog gestart tussen vertegenwoordigers van zowel het management als de medewerkers, zo schreef zij aan de Tweede Kamer.

Juridische immuniteit

Verbeteringen zijn echter niet in zicht, meent Suepo. De vakbond schreef daarom een brief aan de vertegenwoordigers van de lidstaten die toezicht houden op de organisatie en wil dat de EEO meewerkt aan een onafhankelijk onderzoek naar de arbeidsomstandigheden. Suepo stelt dat er geen direct verband is met de zelfdodingen, maar dat de arbeidsinspectie wel onderzoek zou moeten kunnen doen naar de gevallen. Het patentbureau is overigens niet verplicht om daaraan mee te werken, omdat zij juridische immuniteit heeft als intergouvernementele organisatie. Eerdere toenaderingspogingen van Suepo hield de directeur al af.

Bron: PW De Gids (pwdegids.nl)


Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen