< Terug naar overzicht

Verzekeringsmaatschappijen weigeren arbeidsongevallen

Bijna een tiende van alle aanvragen tot erkenning van een arbeidsongeval wordt door verzekeraars afgewezen.

Naar aanleiding van de internationale dag ter herdenking van slachtoffers van arbeidsongevallen op 28 april publiceert het ACV een stevig rapport over arbeidsongevallen.

Een opvallende vaststelling daarin is dat de voorbije jaren er een forse stijging was van het aantal geweigerde erkenningen van arbeidsongevallen. Van 2,2 procent in 1985 naar 9,2 procent in 2009. Meer dan 17.000 aangiften van een arbeidsongeval werden het afgelopen jaar afgewezen door een verzekeraar, omdat ze volgens hen geen arbeidsongevallen waren volgens de wettelijke normen.

Na tussenkomst van de toezichthouder, het Fonds voor Arbeidsongevallen (FAO), in 2010 in 590 dossiers wijzigde in 42 procent van de gevallen het standpunt van de verzekeraar, zodat het slachtoffer toch vergoed werd.

Het meest gebruikte motief om een slachtoffer af te wijzen is dat er geen bewijs is van de aangevoerde feiten (30,6 procent). Andere motieven zijn geen bewijs van letstel of omdat er geen plotse gebeurtenis zou zijn.

Maar ook motieven die door cassatierechtspraak aanvaard worden, voeren verzekeringsmaatschappijen aan om een slachtoffer af te wijzen, zoals het weigeren van een arbeidswegongeval omdat iemand te vroeg of te laat het werk had verlaten.

Uit eerdere onderzoeken van FAO blijkt dat arbeidsongevallen van interims vaker afgewezen worden. Maar ook schoonmaakactiviteiten worden vaak afgewezen, net als ongevallen bij kantoorwerk en commerciƫle werkzaamheden. Ook ongevallen die te maken hebben met tillen, dragen of opstaan worden vaak geweigerd. Net als ongevallen ten gevolge van een verkeerde beweging.

Ter info: het rapport kan gedownload worden op de website van het ACV www.acv-online.be

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen