< Terug naar overzicht

Vervangingsvraag 50-plussers piekt naar 405.400

De Vlaamse vacaturemarkt trekt sinds begin 2014 maand na maand verder aan. Alle indicatoren wijzen op een toenemende krapte en de 'oorlog om talent' zal opnieuw in intensiteit toenemen. De spanning kent deze keer een meer structureel karakter ten gevolge van een oplopende vervangingsvraag van 50-plussers.

De vervangingsvraag biedt een indicatie van het aantal arbeidsplaatsen dat opnieuw ingevuld moet worden doordat oudere generaties de arbeidsmarkt definitief verlaten. Dit scenario verrekent cohorte-effecten en verwachte demografische ontwikkelingen, maar neemt ook de geraamde impact van eindeloopbaanmaatregelen van de federale regeringen Di Rupo I en Michel I op de activiteitsgraden van 55-plussers mee.

De analyse toont een duidelijke stijgende trend. De demografische wissel versnelt dus nog de volgende jaren. Rond de eeuwwisseling (1996-2001) bedroeg de vervangingsvraag ten gevolge van definitieve arbeidsmarktuittrede van 50-plussers in Vlaanderen het equivalent van 201.000 vacatures. Dit aantal zal verdubbelen naar 405.400 vervangingsvacatures in de periode 2021-2026.

Bron: Steunpunt Werk (steunpuntwerk.be)

 

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen