< Terug naar overzicht

Vertrouwen van Belgische werkgevers stabiel

De Belgische werkgevers zijn bijlange niet euforisch over hun tewerkstellingsplannen, maar tonen zich toch optimistischer dan hun collega’s in de meeste andere Europese landen. Dat blijkt uit de driemaandelijkse Manpower Peiling naar de Tewerkstellingsvooruitzichten.

De Manpower Peiling naar de Tewerkstellingsvooruitzichten voor het eerste kwartaal van 2006 werd uitgevoerd tussen 24 oktober en 4 november 2005 bij een representatief staal van meer dan 45.000 privé- en overheidsbedrijven (waarvan 804 in België) in 23 landen en territoria. Het doel van de peiling is de rekruteringsplannen van bedrijfsleiders voor het volgende kwartaal te meten, in vergelijking met het vorige kwartaal. Elke deelnemende werkgever kreeg dezelfde vraag voorgeschoteld: “Hoe zal de totale werkgelegenheid in uw onderneming zich in het komende kwartaal, tot het einde van maart 2006, ontwikkelen ten opzichte van het huidige kwartaal?”

De Netto Tewerkstellingsprognose blijft voor het vierde kwartaal op rij ongewijzigd en haalt voor het eerste kwartaal van 2006 een gematigd optimistische +8%, goed voor een lichte verbetering ten opzichte van het eerste kwartaal van 2005. Van de ondervraagde werkgevers is 84% van plan het huidige personeelsbestand te behouden in de loop van het eerste kwartaal van 2006.

In Brussel zijn de rekruteringsvoornemens het meest uitgesproken (+18%). Eén op vier ondervraagde werkgevers in Brussel voorspelt nieuwe aanwervingen. Voor Vlaanderen geeft de barometer een tweede opeenvolgende daling aan: hij blijft op +8% steken. In Wallonië klimt de Netto Tewerkstellingsprognose lichtjes naar +5%.

Werkgevers in zeven van de tien economische sectoren hebben positieve tewerkstellingsverwachtingen. Het gaat onder meer over de sleutelsectoren openbare diensten, onderwijs, gezondheidszorg en collectieve diensten (+14%), bouw (+14%), financiële instellingen, verzekeringen, onroerende goederen en diensten aan bedrijven (+10%) en de industrie (+ 8%). Een negatieve Netto Tewerkstellingsprognose wordt genoteerd in de groot- en kleinhandel (-4%) en in de sector vervoer, opslag en communicatie (-4%).

In de meeste Europese landen die aan de peiling deelnemen, zien de werkgevers de toekomst minder rooskleurig tegemoet, zowel ten opzichte van het voorgaande kwartaal als in vergelijking met hetzelfde kwartaal van het jaar voordien.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen