< Terug naar overzicht

Verschil tussen hoge en lage lonen het kleinst in België

De verschillen tussen de hoogste en de laagste lonen zijn nergens zo klein als in België. Alleen Scandinavische landen hebben een loonspanning die in de buurt van België komt. In onze buurlanden zijn de loonverschillen veel groter dan bij ons.

Dat blijkt uit de Oeso Employment Outlook. Het verschil tussen het negende en het eerste inkomensdeciel bedraagt 2,25 punten. In alle andere Oeso-landen is dat verschil groter.

Een andere opvallende vaststelling van de Oeso: 4 procent van de Belgische werknemers is laag betaald. Dat is het aandeel werknemers met een inkomen dat minder dan twee derde van het mediaaninkomen bedraagt. In België ligt dat mediaaninkomen rond 900 euro bruto per maand. In Duitsland is bijvoorbeeld 20 procent van de werknemers laag betaald.

De beperkte loondifferentiatie in België is volgens economen een gevolg van een sterk gecentraliseerd loonbeleid. Bedrijven zitten in het carcan van het interprofessioneel en sectoraal overleg en de automatische loonindexering wordt in België overal toegepast. Ook de loonbarema's geven weinig ruimte voor flexibiliteit.

Bron: Trends

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen