< Terug naar overzicht

Verplichte vaccinatie: het gaat vooruit in het UK

Een tijd geleden stelde de Britse minister van Werk dat bedrijven het recht hebben om de terugkeer van werknemers naar de werkplek afhankelijk te maken van het bezit van een vaccinatiebewijs (‘jabs for jobs’). In november wordt vaccinatie verplicht in de zorgsector. Ondertussen wordt gewerkt aan nieuwe wetgeving die verplichte vaccinatie van alle werknemers mogelijk maakt voor bedrijven die dat willen. Een inspirerend voorbeeld?

Een grote meerderheid van de Britse HR-directeurs vindt het alvast een goede piste. Uit een survey van 400 HRD’s bleek dat liefst 70 procent van plan is een vaccinatieverplichting in te voeren voor werknemers die terugkeren naar kantoor. Bijna de helft daarvan wil nog kijken naar eventuele uitzonderingen om medische redenen, maar 22 procent houdt het bij een ‘no way’ om te ontspringen aan de ‘jab’ (de prik).
Het onderzoek wees ook uit dat 77 procent van de respondenten zegde dat de vaccinatiestatus een invloed zou hebben op de terugkeer, terwijl 33 procent stelde dat alleen gevaccineerde werknemers zouden toegelaten worden. Slechts 15 procent gaf aan dat de vaccinatiestatus ‘geen invloed’ zou hebben op de beslissing om medewerkers toe te laten op de werkplek.

De trend wordt ook doorgezet in de praktijk bij aanwerving: tussen augustus en september is het aantal vacatures waarin vaccinatie als eis wordt gesteld, gestegen met 119 procent, meer dan een verdubbeling dus. Beveiliging van medewerkers en klanten is het hoogste motief voor de Britse HR-professionals.

Kritiek op de gang van zaken? Die is er natuurlijk. We kennen hem. Wat met de rechten van de niet-geprikte werknemers? Hoe zit het met de juridische risico’s als vaccinatieweigering kan gelinkt worden aan discriminatie op basis van gezondheid, geloof of filosofische overtuiging? We volgen het feuilleton met spanning, ook in ons land.

Bron: peoplemanagement.co.uk.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen