< Terug naar overzicht

Verhoogd risico op miskraam door nachtdiensten

Vrouwen die in nachtdiensten werken, lopen mogelijk een verhoogd risico op een miskraam, besluit een groot Deens onderzoek onder ziekenhuismedewerkers dat onlangs werd gepubliceerd in het British Medical Journal Occupational & Environmental Medicine.

Vrouwen die in een week twee of meer nachtdiensten in het ziekenhuis deden, hadden in de daaropvolgende week 32 procent meer kans op een miskraam dan vrouwen die geen of maar één nachtdienst werkten. Voorts was het risico op een miskraam groter bij meer nachtdiensten en meer opeenvolgende nachtdiensten. Het ging met name om miskramen tussen de achtste en de twaalfde week van de zwangerschap.

De onderzoekers analyseerden de werktijden en zwangerschapsgegevens van ruim 22.000 zwangere vrouwen die in Deense ziekenhuizen werkten. Ongeveer 40 procent van de vrouwen waren verpleegkundigen. Omdat verpleegkundigen meer nachtdiensten draaiden dan de andere ziekenhuismedewerkers, analyseerden de onderzoekers ook nog eens de gegevens die enkel over verpleegkundigen gingen. Zij kwamen tot dezelfde resultaten.

Het risico op een miskraam was niet extra verhoogd voor vrouwen die kort na hun nachtdienst (binnen elf uur) een volgende dienst draaiden. Al waarschuwen de onderzoekers wel dat deze bevinding misschien minder betrouwbaar is vanwege de kleine groep vrouwen bij wie dit is onderzocht.

Het effect van nachtdiensten op de zwangerschap kan mogelijk verklaard worden door de rol van melatonine, stellen de wetenschappers. Nachtwerkers produceren minder melatonine. Dat wordt vooral aangemaakt in de pijnappelklier, maar ook in de placenta en de eierstokken. Het hormoon wordt geacht belangrijk te zijn voor het functioneren van de placenta.

De onderzoekers keken ook naar de invloeden van andere factoren zoals leeftijd, body mass index (BMI) en sociaal-economische status. Die bleken geen invloed te hebben op de effecten van de nachtdienst.

Eerder onderzoek toonde al aan dat nachtdiensten het risico verhogen op diabetes en mogelijk ook het risico op borstkanker.

Bron: nursing.nl

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen