< Terug naar overzicht

Vergaderingen zijn tijdverspilling

De meerderheid van de vergaderingen en presentaties op kantoor zijn niet inspirerend of productief. Vergaderingen moedigen samenwerking of het uitwisselen van ideeën niet aan. Bijna één op de tien deelnemers is zelfs al in slaap gevallen tijdens een vergadering.

Dat blijkt uit een onderzoek van elektronicabedrijf Sharp Europe bij meer dan 2000 kantoormedewerkers in Europa. 86% van de bevraagde medewerkers zegt dat vergaderen niets meer dan tijdverspilling is. Slechts 14% zegt vergaderen inspirerend te vinden. Driekwart zegt productiever te zijn achter zijn bureau.

Vooral te lange gesprekken en discussies (55%) zijn vervelend, maar ook een saaie spreker (48%) of een niet inspirerend onderwerp (34%) leiden ertoe dat medewerkers liever een vergadering overslaan.

9% geeft toe wel eens in slaap te zijn gevallen tijdens een presentatie op het werk. Meer dan een derde (34%) heeft een collega in slaap zien vallen. Eén op de tien heeft weleens een smoes bedacht om weg te komen bij een saaie vergadering. 34% geeft toe het merendeel van de tijd tijdens de presentatie met zijn gedachten elders te zijn.

Minder dan de helft (42%) beschouwt vergaderen als samenwerken. 57% vindt dat één persoon te veel aan het woord is tijdens een vergadering. Volgens 58% zouden vergaderingen beter verlopen wanneer het een gezamenlijke inspanning wordt. Ook zegt 21% weleens iets te willen zeggen, maar daartoe niet de kans te krijgen.

Daarnaast zegt 17% niet van presentaties te houden. Dit omdat er volgens hen onvoldoende gelegenheid is om vragen te stellen. Amper 27% blijkt getraind te zijn om vergaderingen te leiden.

Bron: HR Praktijk

 

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen