< Terug naar overzicht

Verdwijnen maaltijdcheques binnenkort?

Ondernemersorganisatie Unizo reageert positief op de voorstellen in Kamer en Senaat om maaltijdcheques te vervangen door een vergoeding via de loonbrief. Ook zelfstandigenorganisatie NSZ vindt het afschaffen van maaltijdcheques de beste optie voor werknemers en werkgevers.

Uit een kostenanalyse van de Dienst voor Administratieve Vereenvoudiging (DAV) blijkt dat het afschaffen van de maaltijdcheque de goedkoopste optie is. DAV gaat daarbij uit van drie mogelijke varianten: de papieren maaltijdcheque, de digitale maaltijdcheque en de vervanging van de maaltijdcheque door een vergoeding via de loonbrief.

Volgens de studie kosten papieren maaltijdcheques werkgevers 111.523.089 euro en de digitale maaltijdcheques 61.060.700 euro. Terwijl de vervanging van de maaltijdcheques door een vergoeding via de loonbrief de kosten voor de werkgevers doet dalen tot 11.724.930 euro.

“Met een directe vergoeding via de loonbrief behouden werknemers nettokoopkracht, zonder dat de brutoloonkosten voor de werkgevers verhogen. Bovendien verdwijnen de administratieve mallemolen en extra kosten voor handelaars”, zegt Unizo in een persbericht. Het wijst er wel op dat het systeem van de nettovergoeding te allen prijze behouden moet blijven.

“Het staat nu zwart op wit in een onafhankelijk rapport dat de afschaffing van de maaltijdcheque voor alle partijen de beste optie is. Waarop wacht de federale regering dan om daar werk van te maken?”, vraagt Christine Mattheeuws, voorzitter van NSZ, zich af.

 

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen