< Terug naar overzicht

Verdubbeling aantal klachten over discriminatie op basis van etniciteit of ras

Meer dan één op vijf ondernemingen ontving in 2021 een klacht over discriminatie. Dit is een lichte stijging in vergelijking met vorig jaar. Discriminatie op basis van etniciteit of ras is met voorsprong de grootste aanleiding voor werknemers om een klacht te formuleren. Waar dat vorig jaar nog ging om 36 procent, geeft nu meer dan de helft van de werkgevers die reden aan als basis voor een klacht.

Na ras en etniciteit volgt gender volgt op een verre tweede plaats als basis voor klachten omwille van discriminatie. Dat cijfer neemt jaar na jaar af. Dat alles blijkt uit HR BEACON 2022, een peiling van advocatenkantoor Claeys & Engels bij 364 cliënten

Vooral klachten in grote bedrijven

Uit het onderzoek blijkt ook dat de grootste bedrijven – met meer dan 300 werknemers – veel klachten over discriminatie ontvangen, zowel formele als informele, dan de kleinere. Voor grote ondernemingen ligt het cijfer zelfs drie keer hoger dan bij kleine of middelgrote bedrijven.

“Volgens ons wijst dat erop dat grotere bedrijven vaker al over bepaalde procedures beschikken”, duidt advocaat Chris Engels. “Denk daarbij bijvoorbeeld aan een vertrouwenspersoon. Dat wil niet zeggen dat discriminatie minder voorkomt bij kleine of middelgrote bedrijven. Dat het aantal gevallen van discriminatie op basis van ras en etniciteit goed is voor meer dan de helft van de klachten en bovendien op drie jaar tijd is verdubbeld, is uitermate opmerkelijk.”

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen