< Terug naar overzicht

Verbetert kantoorjungle welzijn medewerkers?

Groen in de werkomgeving wint aan populariteit. Planten in de werkomgeving worden steeds meer in verband gebracht met gezondheid van de gebruikers. Ze zouden een positieve bijdrage leveren aan het comfort, de beleving en het welzijn van medewerkers. Een uitgebreid literatuuronderzoek en meta-analyse van de Technische Universiteit Delft biedt aanwijzingen.

In de onlangs gepubliceerde literatuurstudie ‘The relationship between interior office space and employee health and well-being – a literature review’ concludeert Susanne Colenberg (CfPB), samen met Tuuli Jylhä en Monique Arkesteijn (TUDelft/BK/MBE), dat groen in de werkomgeving een positieve invloed heeft op het fysieke, psychologische en sociale welzijn van medewerkers.

Planten hebben bijvoorbeeld een invloed op de ervaren vermoeidheid, de mentale gesteldheid en het comfort. Zicht hebben op groen binnen en buiten het kantoor oefent positieve invloed op fysiologische stressindicatoren, gepercipieerde gezondheid en vitaliteit en interpersoonlijke relaties. Misschien maakt dat mensen al minder kwetsbaar voor ziekte. Opvallend is dat het in sommige gevallen niet uitmaakt of men uitzicht heeft op echt of nep groen. Een andere literatuurstudie van de TU Delft toont aan dat planten tot een toename van het ervaren comfort en een betere perceptie van de kwaliteit van de werkomgeving leiden.
Ook kunnen (echte) planten de luchtkwaliteit (een beetje) verbeteren door fijnstof, vluchtige organische stoffen en CO2 uit de lucht te halen. Vooral vluchtige organische stoffen zoals formaldehyde (spaanplaat, MDF, vloerbedekking en gordijnen), azijnzuur (schoonmaakmiddelen), tolueen (verf, lijm, inkt, schoonmaakmiddelen) en limoneen (oplosmiddel in verf) worden in verband gebracht met de gezondheid van medewerkers op kantoor.
In diverse onderzoeken wordt aangegeven dat groen zou leiden tot minder ziekteverzuim of ziekteverzuimmeldingen. Daar is echter nog te weinig onderzoek naar verricht om er uitspraken te kunnen over doen. Bovendien zijn gezondheid, ziekte en ziekteverzuim op een complexe manier aan elkaar gerelateerd en veel zaken spelen hierbij een rol.

Bronnen:
- Susanne Colenberg, Tuuli Jylhä & Monique Arkesteijn (2020): The relationship
between interior office space and employee health and well-being – a literature review’, Building Research & Information, DOI: 10.1080/09613218.2019.1710098
- Center for People & Buildings

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen